Σύνδεση Εγνατίας με βόρεια σύνορα

Σύνδεση Εγνατίας με βόρεια σύνορα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στα έργα που πρόκειται να παραδοθούν μέσα στο έτος είναι ακόμη ένας από τους κάθετους άξονες που συνδέουν την Εγνατία Οδό με τα βόρεια σύνορά μας. Πρόκειται για τον άξονα Φλώρινας-Νίκης, μήκους 14,5 χιλιομέτρων (προϋπολογισμού 79,9 εκατ. ευρώ).

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του άξονα Κοζάνης – Φλώρινας – Νίκης, συνολικού μήκους 78,5 χιλιομέτρων, με τον οποίο συνδέεται η Εγνατία Οδός, στο ύψος του κόμβου Κοζάνης, με τον συνοριακό σταθμό Νίκης και από εκεί με την ΠΓΔΜ, το Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέου αυτοκινητοδρόμου, πλάτους 17 μέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, δύο ανισόπεδους κόμβους (Φλώρινας και Κάτω Κλεινών – Ανω Καλλινίκης) και έναν ισόπεδο κόμβο (Νίκης), εννέα γέφυρες και παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Ο άξονας Φλώρινας-Νίκης είναι ένας από τους 6 κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού:

• Αξονας Σιάτιστας – Ιεροπηγής – Κρυσταλλοπηγής (72 χλμ.). Τα 51 χλμ. έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται υπό κατασκευή (η σύμβαση υπεγράφη το 2012).

• Αξονας Θεσσαλονίκης – Σερρών – Προμαχώνα (96 χλμ.). Εχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία 65 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα 31 χλμ. βρίσκονται υπό κατασκευή.

• Αξονας Ξάνθης – Εχίνου – ελληνοβουλγαρικών συνόρων (49 χλμ). Ο δρόμος βρίσκεται υπό μελέτη.

• Αξονας Κομοτηνής – Νυμφαίας – ελληνοβουλγαρικών συνόρων (23 χλμ.). Βρίσκεται υπό κατασκευή.

• Αξονας Αρδάνιου – Ορμένιου – ελληνοβουλγαρικών συνόρων (124 χλμ.). Σε κυκλοφορία βρίσκονται 77 χιλιόμετρα, ενώ τα υπόλοιπα (τμήμα Αρδάνιου-Ψαθάδων) βρίσκονται υπό κατασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η Εγνατία Οδός, ως οδικός άξονας, παραχωρήθηκε το 2011 στο ΤΑΙΠΕΔ, από κοινού με τους κάθετους άξονές της. Στόχος είναι ο διαγωνισμός για την 30ετή παραχώρησή της να προκηρυχθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, ούτως ώστε να καταλήξει στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών περίπου ένα έτος αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή