Χυμός και κομπόστα για κοινωφελή σκοπό

Χυμός και κομπόστα για κοινωφελή σκοπό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο αναμένεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να παρουσιάσει το σχέδιο για τις αποζημιώσεις που αφορούν τα ροδάκινα για τα κράτη-μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες μετά το ρώσικο εμπάργκο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Κώστας Αποστόλου αναφέρει στην «Κ» ότι η ελληνική κονσερβοποιητική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να χυμοποιήσει επιτραπέζιο ροδάκινο, εφόσον εγκριθεί η σχετική πρόταση των ροδακινοπαραγωγών να μετατραπούν πρώτα σε χυμό οι ποσότητες του φρούτου που θα δοθούν για κοινωφελείς σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθούν μεγαλύτερες ποσότητες ροδάκινων προτού σαπίσουν.

Ο κ. Αποστόλου εξηγεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου προς τη Ρωσία συνεχίζονται κανονικά, αφού αυτά τα προϊόντα δεν περιλαμβάνονται στο εμπάργκο. Η Ελλάδα παράγει περίπου 450.000 τόνους συμπύρηνο ροδάκινο (για χυμό ή κομπόστα) σε σχέση με 250.000 τόνους επιτραπέζιο (νωπό). Μόνο το 2-3% της κομπόστας εξάγεται στη Ρωσία, όπου όμως κατευθύνεται το 1/3 των ποσοτήτων κονσέρβας ελληνικού χυμού.

Και η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας ζητεί να ενταχθεί στο σχέδιο των αποζημιώσεων, καθώς, όπως αναφέρουν, πλήττονται ιδιαίτερα από το ρωσικό εμπάργκο. Περίπου 200 φορτηγά μεταφέρουν μόνιμα προϊόντα στη Ρωσία, ενώ δεκάδες άλλα κάνουν μεταφορές εποχιακά. Παράλληλα, και οι εξαγωγές στην Ουκρανία λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα πολλοί αυτοκινητιστές να κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία.

Στο μεταξύ, η Ρωσία χθες με ανακοίνωσή της τροποποίησε τη λίστα με τα αγροτικά προϊόντα στα οποία έχει επιβάλει εμπάργκο επιτρέποντας τις εισαγωγές για το γάλα χωρίς λακτόζη, τα ιχθύδια σολομού, τις πέστροφες, τα κρεμμύδια, τους σπόρους πατάτας, το καλαμπόκι και συμπληρώματα διατροφής όπως οι βιταμίνες. Η κυβέρνηση της Μόσχας είχε δηλώσει ότι θα κάνει ορισμένες τροποποιήσεις στη λίστα, ειδικά για προϊόντα που είναι δύσκολο να υποκατασταθούν από άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Από τις αλλαγές εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί κυρίως η Νορβηγία που εξάγει θαλασσινά στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή