Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν αποχαρακτηρισμός έκτασης

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν αποχαρακτηρισμός έκτασης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε ο αποχαρακτηρισμός έκτασης 4.000 στρεμμάτων στον Κορινό Πιερίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος προς οικοδόμηση. Με κατεπείγον έγγραφο η Ε.Ε. ζητεί από τις ελληνικές Αρχές να πληροφορηθεί αν το υπουργείο Περιβάλλοντος έλαβε υπόψη τις συνέπειες του αποχαρακτηρισμού στη διασφάλιση ενός αποτελεσματικού καθεστώτος προστασίας της περιοχής. Οπως επίσης και αν έχουν προχωρήσει τα έργα αποκατάστασης της ζημιάς που προκλήθηκε από την παράνομη διάνοιξη οδοποιίας στην περιοχή του υγρότοπου.

Ολα δείχνουν ότι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποχαρακτηρίσει 4.000 στρέμματα του Καταφυγίου Αγριας Ζωής στον Κορινό Πιερίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα για ακόμα μια φορά ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου. Η επίμονη προσπάθεια των ελληνικών Αρχών να επιτρέψουν τη δόμηση ενός εποχικά κατακλυζόμενου υγρότοπου, μετατρέποντάς τον σε παραθεριστικό οικισμό μπορεί να ικανοποιεί τους τοπικούς πολιτευτές αλλά όχι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρενέβη και πάλι στο θέμα ζητώντας εξηγήσεις.

Με νέο έγγραφό της (που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ») η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέρχεται στα ερωτήματα που έθεσε το 2013 (EU Pilot 5445/13) και ζητεί να πληροφορηθεί για τρία θέματα:

–  Σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του παραθεριστικού οικισμού στην παραλιακή ζώνη του Κορινού. Η Ε.Ε. ζητεί να μάθει αν η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου έχει εγκριθεί από τις Αρχές. Και κυρίως, αν στο πλαίσιό της έχει διενεργηθεί εκτίμηση των επιπτώσεων από την κατασκευή του οικισμού «στα ενδιαιτήματα ορνιθοπανίδας, καθώς και στα άλλα υγροτοπικά και αμμοθινικά ενδιαιτήματα της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» της περιοχής.

Επίσης, αν έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία που περιέχονται  στις  εκθέσεις του Φορέα  Διαχείρισης  Δέλτα  Αξιού –  Λουδία  –  Αλιάκμονα.

– Σχετικά με την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή από την οριοθέτηση οικοπέδων, την οδοποιία, τις εκχερσώσεις κ.λπ. Η Ε.Ε. ζητεί να πληροφορηθεί αν έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης, «λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που συλλέγει ο φορέας διαχείρισης».

– Σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας. Η Ε.Ε. ζητεί να μάθει αν η έκταση που αποχαρακτηρίστηκε με απόφαση του αναπλ. υπουργού Νικ. Ταγαρά περιλαμβάνεται στα όρια της περιοχής Natura. Και «αν η απόφαση έλαβε υπόψη τις πιθανές συνέπειες της αλλαγής στη διασφάλιση αποτελεσματικού καθεστώτος προστασίας της περιοχής» για τα προστατευόμενα είδη.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την πρώτη παρέμβαση της Ε.Ε. το 2011, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα πραγματοποίησε μια πρώτη καταγραφή της ορνιθοπανίδας της περιοχής και υποστήριξε ότι η κατασκευή του οικισμού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή. Εγείρει δε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη στάση των κρατικών υπηρεσιών και την εγκυρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή