Νέες μονάδες διαχείρισης σκουπιδιών

Νέες μονάδες διαχείρισης σκουπιδιών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκονται οι Περιφέρειες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο τρέχον ΕΣΠΑ έργα που σχετίζονται με τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό στη Δωδώνη και στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μέρος της κρατικής χρηματοδότησης στα δύο έργα, το σύνολο των οποίων θα κατασκευαστεί με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι διαγωνισμοί για την ανάθεση σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ της κατασκευής και λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησαν το 2013 και σήμερα βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Εν τω μεταξύ, το Δημόσιο εξέδωσε αποφάσεις με τις οποίες εντάσσει σε κοινοτική χρηματοδότηση (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) κάποια από τα έργα που συνδέονται με τις νέες εγκαταστάσεις:

– Ηπειρος. Με 21,5 εκατ. από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή «μονάδας αερόβιας μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων» με ανάκτηση ανακυκλώσιμων και τμήμα παραγωγής RDF, δυναμικότητας 97.000 τόνων/έτος και κομποστοποίηση των προδιαλεγμένων οργανικών, δυναμικότητας 8.000 τόνων/έτος. Το έργο χωροθετείται στα δυτικά της σήραγγας Αγ. Αναστασίας της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή Πολυγύρου του Δήμου Δωδώνης Ιωαννίνων. Οι πόροι θα καλύψουν και την απαλλοτρίωση 118,5 στρεμμάτων.

– Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Με 6,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του ΧΥΤΥ χωρητικότητας 705.000 κ.μ. στη θέση «Μαυρότοπος» του αγροκτήματος Ποτάμου του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Εκεί θα καταλήγει ό,τι απομένει μετά την επεξεργασία των απορριμμάτων από παρακείμενο εργοστάσιο.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικά 11 διαγωνισμοί για την ανάθεση μέσω ΣΔΙΤ της κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων για μια 30ετία. Εκτός από τους προαναφερθέντες, οι τέσσερις αφορούν την Αττική και οι υπόλοιποι την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τις Σέρρες και την Κέρκυρα. Οι διαγωνισμοί έχουν «παγώσει» λόγω δημοτικών εκλογών και η συνέχισή τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις προθέσεις των νέων τοπικών και περιφερειακών αρχών, που αναλαμβάνουν καθήκοντα τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή