ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από ομάδα Μαζιώτη, πιθανόν, η ληστεία χθες στο Δίστομο

apo-omada-mazioti-pithanon-i-listeia-chthes-sto-distomo-2040550

Ληστεία «καρμπόν» εκείνης στην Alpha Bank Σπετσών (2012), που είχε αποδοθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στην ομάδα Μαζιώτη, σημειώθηκε χθες στις 2 μ.μ. στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην παραλία Διστόμου. Εως αργά χθες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι κατάφεραν να αποσπάσουν από τα δύο χρηματοκιβώτια και τα ταμεία της τράπεζας ποσό ύψους περίπου 300.000 ευρώ. Οπως ήταν αναμενόμενο, στις χθεσινές έρευνες, που είχαν ως επίκεντρο την Πελοπόννησο, μετείχε ενεργά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Η ληστεία σημειώθηκε στις δύο παρά πέντε το μεσημέρι. Πήραν μέρος τουλάχιστον τρία άτομα, τα οποία είχαν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας περούκες και άλλα είδη μεταμφίεσης, ενώ στις πλάτες τους έφεραν σάκους με άγνωστο περιεχόμενο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο από τους δράστες ήταν οπλισμένοι με πιστόλια, ενώ ο τρίτος με «βαρύ» όπλο, πιθανόν καλάσνικοφ. Οι ληστές έμειναν στο υποκατάστημα μέχρις ότου απενεργοποιηθεί το σύστημα χρονοκαθυστέρησης των χρηματοκιβωτίων (δηλαδή για περίπου 10 – 15 λεπτά). Μετά την απασφάλισή τους, άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους ως όμηρο τον ταμία της τράπεζας, φοβούμενοι ενδεχομένως ότι κάποιος εκ των υπαλλήλων της τράπεζας είχε ενεργοποιήσει τον σιωπηλό συναγερμό ειδοποιώντας τις Αρχές. Βγήκαν από το υποκατάστημα και επιβιβάστηκαν σε ένα ασημί κλεμμένο Toyota RAV με κατεύθυνση την παραλία της Αγίας Σωτήρας, όπου το πυρπόλησαν.

Στη συνέχεια, οι δράστες και ο ταμίας-όμηρος επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος (πιθανόν κλεμμένο από περιοχή της Πελοποννήσου) και αφού διέσχισαν τον Κορινθιακό Κόλπο κατέληξαν στην περιοχή Κάτω Λουτρό Ξυλοκάστρου. Στο σημείο προσπάθησαν να κάψουν το σκάφος για να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη τους (η φωτιά σβήστηκε από περιοίκους), ενώ περίπου 300 – 400 μέτρα πριν φτάσουν στη στεριά απελευθέρωσαν τον ταμία της τράπεζας, 35 ετών, σπρώχνοντάς τον στη θάλασσα. Κατέθεσε ότι χρειάστηκε περίπου 20 λεπτά έως ότου φτάσει κολυμπώντας στην ακτή.

Ακολούθησε μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση με επίκεντρο τους Νομούς Κορινθίας, Αχαΐας και Αργολίδας, όπου ήταν πιθανό να κινήθηκαν οι δράστες τις πρώτες ώρες μετά τη διαφυγή τους. Η χθεσινή ληστεία έχει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με εκείνα της ληστείας που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2012 στο υποκατάστημα της Alpha Bank στις Σπέτσες. Εκείνη η ληστεία, όπως και ορισμένες ακόμα που διαπράχθηκαν τη διετία 2012 – 2014, αποδόθηκε στην ομάδα Μαζιώτη, κάτι που είναι πολύ πιθανό να ισχύει και για τη χθεσινή ληστεία στο Δίστομο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάμειξη στην υπόθεση του καταζητούμενου Βασ. Παλαιοκώστα, ωστόσο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή ή τουλάχιστον άμεση. Η ληστεία των Σπετσών είχε λεία 474.000 ευρώ. Στο εσωτερικό της τράπεζας είχαν μπει τέσσερα άτομα, τα οποία είχαν προσπαθήσει να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους με καπέλα, περούκες και γυαλιά ηλίου. Κατά την αποχώρησή τους είχαν χρησιμοποιήσει δύο γυναίκες υπαλλήλους ως ανθρώπινη ασπίδα παίρνοντάς τες ομήρους. Είχαν διαφύγει με ταχύπλοο σκάφος, το οποίο πυρπόλησαν στην περιοχή Σαλάντι Αργολίδας.