Στήριξη από Ε.Ε. στους ροδακινοπαραγωγούς

Στήριξη από Ε.Ε. στους ροδακινοπαραγωγούς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε χθες επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση ο κανονισμός για τη στήριξη των Ευρωπαίων ροδακινοπαραγωγών. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα καλύπτει έως και το 10% της παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο μία οργάνωση παραγωγών, υπό τον όρο ότι ο όγκος αυτός θα διατίθεται δωρεάν σε φορείς όπως φιλανθρωπικά ιδρύματα και σχολεία.

Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη οργάνωσης θα λάβουν το 50% των ποσών που προβλέπονται από το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης για τους οργανωμένους παραγωγούς. Οπως είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Γεωργίας, η οικονομική στήριξη προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς θα πρέπει να πληροί ορισμένα βασικά κριτήρια – με κεντρικό τη διασφάλιση ότι παράγουν όντως ροδάκινα ή νεκταρίνια. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την απόσυρση έως και 5% μόνο του συνόλου της παραγωγής των οργανωμένων παραγωγών και δεν αποζημιώνει καθόλου τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Ο κανονισμός ορίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή έως τις 28 Νοεμβρίου τις ποσότητες που αποσύρθηκαν και τις αιτήσεις τους για την ανάλογη κοινοτική συνδρομή. Ο συνολικός προϋπολογισμός που είναι διαθέσιμος για απόσυρση ροδάκινων και νεκταρινιών από την Ε.Ε. είναι 29,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι τέσσερις κύριες χώρες παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία) θα λάβουν 3 εκατομμύρια ευρώ για ενέργειες προώθησης των προϊόντων τους, για να αυξηθεί η ζήτηση γι’ αυτά κι έτσι να μετριαστεί η καθοδική πίεση στις τιμές. Η χώρα μας, βάσει των προβλέψεων του κανονισμού (κατανομή των πόρων με βάση την παραγωγή του 2012), δικαιούται 317.215 ευρώ – περίπου το 1/10 του συνολικού κονδυλίου. Η Ιταλία και η Ισπανία, οι μεγαλύτερες χώρες-παραγωγοί, θα λάβουν 1,29 και 1,13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο κείμενο του κανονισμού επαναλαμβάνεται δε ότι οι διατάξεις του ισχύουν αναδρομικά, από τις 11 Αυγούστου, όταν έγινε η αρχική δέσμευση στήριξης από τον Επίτροπο Γεωργίας Ντ. Τσιόλος.

Στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικών από τα κράτη-μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκαν οι προβλέψεις του κανονισμού για τους ροδακινοπαραγωγούς και άλλα ζητήματα σχετικά με την επίδραση του ρωσικού εμπάργκο στην ευρωπαϊκή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Η Κομισιόν παρουσίασε στη συνάντηση το σχέδιο κανονισμού για τις υπόλοιπες κατηγορίες οπωροκηπευτικών που πλήττονται άμεσα και σοβαρά από τα μέτρα της Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την παροχή έκτακτης στήριξης ύψους 125 εκατ. ευρώ σε μία σειρά κλάδων πλην των ροδάκινων και των νεκταρινιών που έχουν μεγάλη έκθεση στη ρωσική αγορά. Η τελική εκδοχή του κανονισμού αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα.

Αλλοι κλάδοι

Τέλος, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του εμπάργκο σε άλλους κλάδους για τους οποίους δεν έχουν ακόμα ληφθεί μέτρα στήριξης. Η Κομισιόν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, δεσμεύθηκε να λάβει περαιτέρω επείγοντα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο, κάνοντας ειδική μνεία σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και του κρέατος θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης συνάντησης της επιτροπής διαχείρισης της κρίσης στις Βρυξέλλες, την επόμενη Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή