Ανεμοσκορπίσματα 132.000 ευρώ…

Ανεμοσκορπίσματα 132.000 ευρώ…

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν την εποχή που υπήρχαν λεφτά ή μάλλον την εποχή που νομίζαμε ότι υπήρχαν. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα. Θλίψη, μεγάλη συγκίνηση, φόβος. «Καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά την τελευταία στιγμή πριν κάψει τα σπίτια», διηγείται ο κ. Δημήτρης Τσούμας, διευθυντής της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας.

Οι σκέψεις και οι ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος πολλές. Και κάπως έτσι η Τοπική Ενωση Δήμων Λάρισας και λίγο αργότερα η Τοπική Ενωση Δήμων Μαγνησίας (φορείς που με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» καταργήθηκαν) αγόρασαν το 2008 δύο αεροπλάνα, μονοκινητήρια τετραθέσια «Τσέσνα» για να πετούν τις επικίνδυνες καλοκαιρινές ημέρες και να εντοπίζουν γρήγορα τις εστίες φωτιάς.

Τα δύο αεροπλάνα αγοράστηκαν εκείνη τη χρονιά μεταχειρισμένα 64.000 και 68.000 ευρώ αντίστοιχα για να προσφέρουν αντιπυρική προστασία, δεν είχαν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στην πράξη όμως η ιδέα αποδείχτηκε ιδιαίτερα ακριβή. Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλίας, η οποία μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη το 2010 «κληρονόμησε» τα δύο αεροπλάνα, δεν είχε πλέον τους πόρους να τα συντηρήσει. Μετά από προσπάθειες δύο και πλέον χρόνων κατάφερε να τα πουλήσει πριν, απαξιωθούν πλήρως.

«Το 2008 ήταν ακόμα η εποχή που και η πιο τρελή ιδέα μπορούσε να βρει οπαδούς. Κανείς δεν σκεφτόταν το κόστος», λέει στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Τότε αγοράστηκαν και πολλά προγράμματα ψηφιακής παρακολούθησης μέσω ΕΣΠΑ που δεν λειτούργησαν ποτέ», συμπληρώνει.

Το κόστος συντήρησης

Οταν λοιπόν στο συμβούλιο της Λάρισας έπεσε η πρόταση για την αγορά του αεροπλάνου, η απόφαση ελήφθη παμψηφεί. Αλλωστε το κόστος αγοράς δεν ήταν και πολύ μεγάλο. Κανένας βέβαια δεν σκέφτηκε να υπολογίσει το κόστος συντήρησης. Αλλωστε η ΤΕΔΚ Λάρισας είχε αποθεματικό.

Η ΤΕΔΚ Μαγνησίας ακολούθησε το παράδειγμα της Λάρισας. Τα δύο Τσέσνα μετά την αγορά τους εντάχθηκαν στο σύστημα πολιτικής προστασίας. Στην πραγματικότητα τα δύο αεροπλάνα χρησιμοποιούνταν κυρίως από τις δύο αερολέσχες των δύο νομών μέσω σύμβασης χρησιδανείου, οι οποίες είχαν αναλάβει και το κόστος συντήρησης.

Οι ΤΕΔΚ πλήρωναν κυρίως τα έξοδα κίνησης (από 2.000-5.000 ευρώ) το καλοκαίρι που τα δύο αεροσκάφη έκαναν περιπολίες τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά έφτανε ανέβαινε πάνω από τρία. Μάλιστα το αεροπλάνο της Λάρισας είχε βοηθήσει στον εντοπισμό Γαλλίδας ορειβάτισσας που είχε χαθεί.

Οταν το 2011 η ΠΕΔ Θεσσαλίας (συνολικά οι υπάλληλοι της ΠΕΔ δεν ξεπερνούν τα δέκα άτομα) κληρονόμησε τα δύο αεροπλάνα η οικονομική κατάσταση είχε μεταβληθεί δραματικά.

Χωρίς πιλότο

Η ΠΕΔ δεν είχε βέβαια τη δυνατότητα να προσλάβει πιλότο αλλά ούτε και να πληρώνει τα έξοδα συντήρησης.

«Από την αρχή προσπαθήσαμε να τα πουλήσουμε αλλά δεν ήταν εύκολο. Εχουν υψηλό κόστος συντήρησης γιατί ακόμα και αν δεν πετούν χρειάζεται υποχρεωτικά να κάνουν ελέγχους και συντηρήσεις. Για παράδειγμα το κόστος του σέρβις που χρειαζόταν το ένα από τα δύο αεροπλάνα λόγω ηλικίας έφτανε τα 15.000 ευρώ», λέει ο διευθυντής της ΠΕΔ Δημήτρης Τσούμας.

Παράλληλα υπήρξαν καταγγελίες ότι η αερολέσχη Μαγνησίας χρησιμοποιούσε το αεροπλάνο για ιδιωτικές πτήσεις. Ετσι η ΠΕΔ αποφάσισε να ακινητοποιήσει τα δύο Τσέσνα έως ότου καταφέρει να τα πουλήσει.

Απίστευτη γραφειοκρατία

Το γεγονός ότι τα δύο αεροπλάνα ανήκαν σε δημόσια υπηρεσία δυσκόλευε περισσότερο τη διαδικασία πώλησης, φορτώνοντας με απίστευτη γραφειοκρατία τους ελάχιστους υπαλλήλους της ΠΕΔ.

Τρεις διαγωνισμοί για την πώλησή τους αποδείχτηκαν άγονοι ενώ όσο τα δύο αεροπλάνα παρέμεναν στο έδαφος έχαναν όλο και περισσότερο την αξία τους.

Πριν από ένα περίπου χρόνο το «Τσέσνα» που είχε προέλθει από την ΤΕΔΚ Μαγνησίας πουλήθηκε στη LEUS AVIATION έναντι 41.500 ευρώ.

Στις αρχές αυτού του χρόνου το δεύτερο αεροπλάνο, λίγο πριν παραχωρηθεί δωρεάν στην πολεμική αεροπορία και πριν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για το μεγάλο σέρβις (αξίας τουλάχιστον 15.000 ευρώ), προκειμένου να λάβει ανανέωση του πιστοποιητικού αεροπλοΐας, αγοράσθηκε αντί του ποσού των 22.500 ευρώ από την εταιρεία Αεροεφαρμογές Χασκόπουλος Ευθύμιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή