Από θερμοπληξία ο θάνατος των Γάλλων πεζοπόρων

Από θερμοπληξία ο θάνατος των Γάλλων πεζοπόρων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΝΙΑ. Τραγική κατάληξη είχαν οι διακοπές στην Κρήτη για ένα ζευγάρι Γάλλων, οι οποίοι, απ’ ό,τι φαίνεται, υποτίμησαν τον κίνδυνο που ενέχουν τα άγρια βουνά του νησιού, αλλά και δεν συμμορφώθηκαν με τους κανόνες για ασφαλή πεζοπορία σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες είναι συχνά απαγορευτικές για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Ολα άρχισαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής 22 Αυγούστου, όταν οι δύο Γάλλοι, 62 και 64 ετών, αναχώρησαν από το κατάλυμα στο οποίο διέμεναν στο Λουτρό Σφακίων, με σκοπό να περπατήσουν σε μονοπάτι που οδηγεί στην ορεινή Ανώπολη. Οταν ο ιδιοκτήτης του καταλύματος διαπίστωσε ότι δεν είχαν επιστρέψει την προκαθορισμένη ώρα, ενημέρωσε τις αρχές και την επομένη άρχισαν εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό τους. Ανδρες της ΕΜΑΚ, πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και ντόπιοι που γνώριζαν τα μυστικά των ορεινών Σφακίων άρχισαν να «χτενίζουν» την περιοχή.

Το πρωί της Κυριακής βρέθηκε νεκρή η 62χρονη Γαλλίδα σε απόσταση 400 μ. από το ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Είχε τραύματα στο σώμα, που υποδηλώνουν πως η άτυχη γυναίκα είχε χτυπήσει από πτώση. Οι έρευνες συνεχίστηκαν εντατικά και χθες το πρωί βρέθηκε και η σορός του 64χρονου Γάλλου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διασωστών, οι δύο άτυχοι Γάλλοι δεν ακολούθησαν το κανονικό μονοπάτι Ε4, αλλά ένα παράπλευρο. Πιθανότατα η 62χρονη παραπάτησε και έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Ο σύζυγός της που προηγείτο μάλλον δεν αντιλήφθηκε τι συνέβη και συνέχισε την πορεία του μέχρι που τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του και εξέπνευσε.

Ο άντρας βρέθηκε πεσμένος στο προαύλιο της Αγ. Αικατερίνης, ένα εκκλησάκι της περιοχής σε απόσταση περίπου 700 μ. από το σημείο όπου βρέθηκε νεκρή η σύζυγός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 64χρονος βρέθηκε καθισμένος, κρατούσε το κινητό του τηλέφωνο και είχε μπροστά του ένα χαρτί με τηλέφωνα του καταλύματος στο οποίο διέμενε. Ομως δεν πρόλαβε να επικοινωνήσει.

Ο ιατροδικαστής Κρήτης Αντώνης Παπαδομανωλάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της Γαλλίδας οφείλεται σε θερμοπληξία, ενώ η νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του συζύγου της θα γίνει σήμερα.

Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί σε παραπλήσια περιοχή και το 2007. Ηταν Ιούλιος όταν κοντά στο φαράγγι της Σαμαριάς είχαν χάσει τη ζωή τους δύο αδέλφια από την Πολωνία, 37 και 40 ετών. Τα δύο αδέρφια συμμετείχαν σε οργανωμένη εκδρομή μαζί με άλλα 29 άτομα, από την οποία δεν επέστρεψαν ποτέ. Οι αναζητήσεις της ΕΜΑΚ στο φαράγγι της Σαμαριάς επί μία εβδομάδα απέβησαν άκαρπες, αφού, όπως αποδείχθηκε, τα άτυχα αδέρφια δεν ακολούθησαν τις οδηγίες, έχασαν τον δρόμο τους και πέρασαν στο διπλανό φαράγγι της Τρυπητής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από αφυδάτωση. Σημειωτέον ότι τότε και κατά τη διάρκεια της αναζήτησης των δύο στο φαράγγι της Σαμαριάς, υπέκυψε και ένας σκύλος της ΕΜΑΚ, εξαιτίας της αφόρητης ζέστης…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή