Ο browser σας είναι παλιάς τεχνολογίας!

Αναβαθμίστε τον για να δείτε σωστά αυτό το site. Αναβαθμίστε τον browser σας τώρα!

×

Η ανασκαφή της Αμφίπολης

ΕΛΛΑΔΑ 08.09.2014 • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ

Μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου πιστεύουν ότι βρίσκονται οι αρχαιολόγοι που διεξάγουν τις ανασκαφές στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη. Τα διεθνή μέσα δεν έμειναν απαθή από την είδηση, με αποτέλεσμα στα μέσα του Αυγούστου να παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση από τουρίστες, οι οποίοι θέλησαν να πλησιάσουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές, προκειμένου να δουν τα ευρήματα που φέρνει σιγά-σιγά στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η ιστορία της συγκεκριμένης ανασκαφής όμως δεν ξεκινά φέτος τον Αύγουστο.

ΓΡΑΦΗΜΑ: ΑΤΕΛΙΕ ΤΗΣ «Κ»

Το νέο αρχαιολογικό θρίλερ που εξελίσσεται στη θέση Καστά Αμφίπολης έρχεται ένα χρόνο μετά την κατηγορηματική διάψευση της προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Περιστέρη σε δημοσιεύματα που συσχέτιζαν την ανασκαφή με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το αίνιγμα της Αμφίπολης θα φτάσει στην λύση του στο τέλος του Αυγούστου με τις εργασίες για να την αποκάλυψη του εσωτερικού του μνημείου να συνεχίζονται σταθερά και με προσοχή.

Παρότι η διαδικασία φαίνεται να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, οι αρχαιολόγοι λένε ότι δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες υποστύλωσης και συντήρησης των ευρημάτων, αλλά και στη διάσωση των ιχνών των χρωμάτων που βρέθηκαν στον χώρο.

Άνοιγμα εισόδου κάτω από τις Σφίγγες στην Αρχαία Αμφίπολη Σερρών. Οι ανασκαφικές εργασίες για την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου συνεχίζονται.

Τα χαρακτηριστικά του τάφου

Οι έρευνες φέρνουν στο φως έναν ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο 498 μέτρων, ο οποίος χρονολογείται στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα μεταξύ 325 και 300 π.Χ.

Είναι χτισμένος από πωρόλιθο και αποτελείται από έναν σχεδόν τέλειο κύκλος επενδυμένο με μάρμαρο Θάσου.

Το ύψος του μνημείου (30μ.), οι σφίγγες στην είσοδο του τάφου και ο τεράστιος δρόμος πλάτους 4,5 μ. που οδηγεί στο μνημείο ενισχύουν τις εντυπώσεις ότι πρόκειται για μια πανάκριβη ακόμη και για την εποχή του κατασκευή.

Το λιοντάρι της Αμφίπολης, ύψους πάνω από 5 μέτρα, βρισκόταν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στην κορυφή του τύμβου.

Το ταφικό μνημείο του Λέοντος συνδέεται άρρηκτα με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιό του και θεωρείται ότι ήταν τοποθετημένο στο μέσον και στο υψηλότερο σημείο του βάσει και της γεωμετρίας που δίνει ο ταφικός περίβολος.

Το χρονικό της ανασκαφής

Τελευταία ευρήματα

Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα οι αρχαιολόγοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στον δεύτερο θάλαμο.

Εξι μέτρα φαίνεται να χωρίζουν την Αίγυπτο από την Ελλάδα στο ταφικό μνημέιο της Αμφίπολης, το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες λόγω της ποικιλίας των διαφορετικών αισθητικών επιδράσεων που συνυπάρχουν στα μέχρι τώρα ευρήματα.

Οι δυο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες από μάρμαρο Θάσου αποκαλύφθηκαν στο λόφο Καστά, αιφνιδιάζοντας τους αρχαιολόγους και το κοινό.

Η συνύπαρξη των Σφιγγών με τις Καρυάτιδες σε απόσταση έξι μέτρων, διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε διαφορετικές τεχνοτροπίες, διαφορετικούς πολιτισμούς θυμίζουν πώς ο μακεδονικός πολιτισμός με την έντονη ελληνική σφραγίδα μπορούσε να αφομοιώνει και να εξελίσσει συχνά τις πιο ετερόκλητες επιρροές.

Το χρονικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ