Μια κοσμοπολίτισσα φώκια στη Σάμο που τη λένε «Αργυρώ»

Μια κοσμοπολίτισσα φώκια στη Σάμο που τη λένε «Αργυρώ»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σάμο φέτος η επίτιμη λουόμενη ήταν χωρίς αμφιβολία η Αργυρώ. Πού την έχανες, πού την έβρισκες, θα λιαζόταν σε κάποια παραλία, κάθε φορά και με διαφορετική παρέα. Και να τα φλας των φωτογράφων και να τα αιτήματα για μια σέλφι μαζί με την Αργυρώ. Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί σε αυτά τα χαριτωμένα μουστάκια. Η νεαρή μεσογειακή φώκια (monachus monachus), περί αυτής ο λόγος, είχε παρουσιάσει αυτή την περίεργη συμπεριφορά από τον περασμένο Μάρτιο.

Με έκπληξη οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» παρατήρησαν τη φώκια να μην περιορίζεται, όπως συνηθίζει το είδος, στις σπηλιές και τις δυσπρόσιτες, έρημες ακτές του νησιού, αλλά να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές και πολυσύχναστες παραλίες της ΒΑ Σάμου.

Η πρώτη αντίδραση των επιστημόνων ήταν να αποσιωπήσουν όσο το δυνατόν την «είδηση», προκειμένου να αποφευχθεί η όχληση του σπάνιου ζώου από πιθανή δημοσιοποίηση του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στόχος ήταν η φώκια να επιστρέψει με ασφάλεια στο φυσικό της οικοσύστημα. Ομως η Αργυρώ, όπως την έβγαλαν οι ψαράδες του νησιού, είχε άλλα σχέδια, που οι επιστήμονες δεν μπορούσαν παρά να σεβαστούν.

Με την έλευση της τουριστικής περιόδου, διεκδίκησε τη θέση της στις πιο πολύβουες παραλίες της περιοχής, βγαίνοντας τακτικά στην ακτή. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, μάλιστα, ανέβηκε σε ξαπλώστρα απολαμβάνοντας τη σκιά της ομπρέλας.

Αντίθετα με τη συνηθισμένη συμπεριφορά του είδους, η Αργυρώ δεν ενοχλούνταν από τη φασαρία και την παρουσία του ανθρώπου. Τις νύχτες η φώκια επέστρεφε κανονικά στο στοιχείο της, τη θάλασσα, όπου ψάρευε και τρεφόταν κανονικά.

Τους πέντε τελευταίους μήνες έχουν συμπληρωθεί 1.600 ώρες παρακολούθησης της μικρής μεσογειακής φώκιας από ερευνητές, φοιτητές και Σαμιώτες εθελοντές του «Αρχιπελάγους», σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ο περιορισμός της όποιας ανθρώπινης παρενόχλησης προς το σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, πάντως, οι θαυμαστές της, τουρίστες και νησιώτες, την αντιμετώπισαν με σεβασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή