«Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις»

«Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσήλωση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στην τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης δήλωναν χθες στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας, αποφεύγοντας να δώσουν συνέχεια στις τριβές που προκάλεσε η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις διοικητικών υπάλληλων από τα οκτώ πανεπιστήμια τα οποία μετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις στην «Κ» στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι.

Ο Αργ. Ντινόπουλος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς υπουργός δεν πρέπει να κοιτάζει μόνο το υπουργείο του» και πως «πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντινόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως θα δοθούν ακόμη και χρονικές παρατάσεις για την επίτευξη της διαδημοτικής κινητικότητας.

Από την άλλη, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (πανεπιστημιακός και ο ίδιος στο οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) συναντήθηκε με το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων με θέμα τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο κ. Σταϊκούρας εστίασε στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον (π.χ. με απελευθέρωση από την ενιαία αρχή πληρωμών των ειδικών λογαριασμών των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ καθώς και των ερευνητικών τους κέντρων) για τους επιστήμονες και τους ερευνητές, ώστε να ενισχυθεί η αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων για να αντισταθμιστεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Πάντως, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Χαροκόπειου Παν. Αθηνών κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στη νέα μείωση της επιχορήγησης για το 2015 -16% με 18% ανά ίδρυμα, χωρίς να υπολογίζεται η υποχρέωση να είναι πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του 2015 κατά 9%- τα ιδρύματα δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες και θα χρειαστεί να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά τους, τα οποία συνολικά προσεγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ (αφαιρουμένων των απλήρωτων υποχρεώσεων και των επενδυτικών δαπανών των ιδρυμάτων).

Από την άλλη, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση προς τα ιδρύματα φέτος, η οποία θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή