ΣτΕ: Προσφυγή τραπεζοϋπαλλήλων που δεν έχουν λάβει το εφάπαξ

ΣτΕ: Προσφυγή τραπεζοϋπαλλήλων που δεν έχουν λάβει το εφάπαξ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας και ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του ΤΑΥΤΕΚΩ, με την οποία άλλαξε ο τρόπος καταβολής του εφάπαξ.

Οι 170 τραπεζοϋπάλληλοι έχουν εδώ και τέσσερα χρόνια αποχωρήσει από τη Εμπορική Τράπεζα και ακόμα ορισμένοι δεν έχουν πάρει καν την σύνταξή τους, ενώ όλοι δεν έχουν λάβει το εφάπαξ και είναι σε λίστα αναμονής (σειρά αποχωρήσεως) για τους καταβληθεί το εφάπαξ.

Ειδικότερα, μέχρι τώρα το εφάπαξ δινόταν στους τραπεζοϋπαλλήλους μόλις υπέβαλαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση.

Όμως, ενώ οι 170 από το 2010 περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ, ήρθε το ΤΑΥΤΕΚΩ (διάδοχος του ΤΑΠΕΤΕ) με απόφασή του και τροποποίησε το κεφάλαιο εκείνο του κανονισμού του που αφορά το καθεστώς χορήγησης του εφάπαξ.

Σύμφωνα με την νέα απόφαση του Ταμείου το εφάπαξ, δεν θα δίνεται μόλις υποβληθούν τα δικαιολογητικά για συνταξιοδότηση, αλλά θα δίνεται μόλις εγκριθεί και εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης και σύμφωνα με την λίστα προτεραιότητας εξόδου από την Τράπεζα που ήδη υπάρχει.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, υποστηρίζουν ότι ήδη στην λίστα αναμονής είναι 115 συνάδελφοι τους και μετά ακολουθούν εκείνοι (170 άτομα), ενώ το ΤΑΥΤΕΚΩ έχει σήμερα κεφάλαιο για να καταβάλει το εφάπαξ μόνο σε 50 συνταξιούχους. Ακόμα, δεν κρύβουν το φόβο ότι μέχρι να πάρουν το εφάπαξ, αυτό θα είναι μειωμένο ή τελικά «εξαφανισμένο», ενώ σημειώνουν ότι από την επίμαχη απόφαση του ΤΑΥΤΕΚΩ ανατράπηκε ο οικογενειακός και προσωπικός τους προγραμματισμός, λόγω της μη έγκαιρης χορήγησης του εφάπαξ.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΥΤΕΚΩ που άλλαξε τις προϋποθέσεις καταβολής του εφάπαξ είναι παράνομη, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΥΤΕΚΩ δεν είναι αρμόδιο να τροποποιεί τον κανονισμό του, αλλά αρμόδιος για αυτό το θέμα είναι ο υπουργός Εργασίας. Επίσης, είναι παράνομη καθώς δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή