Τα «σιδεράδικα» όπου χτίζονται σώματα νέων

Τα «σιδεράδικα» όπου χτίζονται σώματα νέων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εποχή της εικόνας, που τα πάντα συνδέονται με το φαίνεσθαι, χιλιάδες νέα παιδιά, προκειμένου να «χτίσουν» γρήγορα και εύκολα ένα, κατά την άποψή τους, καλογυμνασμένο σώμα, καταφεύγουν στις απαγορευμένες ουσίες. Καθημερινά, σε γυμναστήρια, τα επονομαζόμενα και «σιδεράδικα», προσπαθούν να μεγεθύνουν τους μυς τους περισσότερο με τη βοήθεια της χημείας και λιγότερο με την άσκηση, αγνοώντας τους κινδύνους. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, λόγω της έλλειψης ελέγχων έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης και εμπορίας άγνωστων σκευασμάτων. Ιδιαίτερα από Βορρά και Ασία, η παράνομη εισαγωγή αναβολικών αποτελεί, κατά πληροφορίες, σύνηθες φαινόμενο. Το δικό του ρόλο σε αυτό το «εμπόριο εικόνας» με τα εντυπωσιακά κέρδη για τους βαρώνους της ντόπας παίζει και το Διαδίκτυο.

Τεράστια κέρδη

«Τα κέρδη από το εμπόριο των απαγορευμένων ουσιών είναι μεγαλύτερα και από αυτά των ναρκωτικών», μας λένε οι γνώστες του χώρου. Οταν η άσκηση διασταυρώνεται με τη χρήση σκευασμάτων, τότε αποκτά σκοτεινές πλευρές. Μας το θυμίζουν τραγικά περιστατικά όπως το διπλό φονικό της Μεσσηνίας ή η απόπειρα δολοφονίας Βολιώτη παγκόσμιου πρωταθλητή Bodybuilding πριν από λίγους μήνες. Φυσικά, τα κίνητρα είναι οικονομικά. Το 2005 τα κέρδη από τις πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής (πολλά από τα οποία περιέχουν παράνομες ουσίες) στην Αμερική ξεπέρασαν τα 20 δισ. δολάρια. «Παρόμοια είναι τα μεγέθη και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία από το εμπόριο αυτών των ουσιών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που εισάγονται από γειτονικές χώρες. Μόνη εξαίρεση, μια έρευνα που δείχνει ότι περί το 40% των αθλούμενων σε γυμναστήρια της Αθήνας χρησιμοποιούσε συστηματικά συμπληρώματα διατροφής», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης.

Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τις παράνομες αποθήκες σκευασμάτων που έχουν βρει τα τελευταία χρόνια οι Αρχές της χώρας, δείχνουν ότι η χρήση αναβολικών στους ερασιτεχνικά ασκούμενους διάγει «χρυσές εποχές» στην Ελλάδα. «Τα αποτελέσματα μιας πανευρωπαϊκής μελέτης για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ουσιών ντόπινγκ σε χώρους άθλησης έδειξαν ότι πάνω από το 60% των αθλούμενων αναψυχής χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής. Δεδομένα άλλων ερευνών έχουν δείξει ότι το 85% των φοιτητών και το 71% εφήβων που γυμνάζονται συστηματικά χρησιμοποιούν συμπληρώματα. Υψηλά είναι και τα ποσοστά όσων χρησιμοποιούν ουσίες ντόπινγκ σε αυτούς τους χώρους. Αξιόπιστες μελέτες από την Ευρώπη και την Ελλάδα δείχνουν ότι το 10% των αθλούμενων αναψυχής χρησιμοποιεί ενσυνείδητα και προσχεδιασμένα ουσίες ντόπινγκ, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 40% για όσους ασχολούνται με το bodybuilding και παρόμοιου τύπου δυναμικά προγράμματα άσκησης», τονίζει ο κ. Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης.

Η διακίνηση των αναβολικών γίνεται με παρόμοιο τρόπο με αυτόν των ναρκωτικών. Υπάρχουν οι ντίλερ, γυμνασμένα συνήθως παιδιά, που πείθουν τους νέους (αγόρια και κορίτσια) ότι μπορούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να τους βοηθήσουν να φτιάξουν το σώμα των ονείρων τους. Το εμπόριο των ουσιών εκτοξεύεται λίγους μήνες πριν από το καλοκαίρι. Τα κυκλώματα λειτουργούν σε συνοικιακά ή επαρχιακά γυμναστήρια που ονομάζονται και «σιδεράδικα» (από τα… κιλά σίδερο που σηκώνουν οι πελάτες τους). Διακίνηση μπορεί να υπάρχει και σε μεγάλα γυμναστήρια αλλά, συνήθως, εν αγνοία των επιχειρηματιών τους. Κάποιος καλογυμνασμένος αθλούμενος – μέλος με δόλωμα το «χτισμένο» σώμα του, ψωνίζει πελάτες και εξασφαλίζει και τη δική του «δόση». «Επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει χρήματα για να φτιάξουν έναν χώρο υγείας δεν θα εμπλακούν σε αυτό το εμπόριο. Ο επιτήδειος διακινητής μπορεί να μπει και σε ένα καλό γυμναστήριο για να αλιεύσει πελάτες. Σε ένα γυμναστήριο απαγορεύεται να υπάρχουν ακόμη και τα νόμιμα σκευάσματα», λέει στη «Κ» ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής με μεταπτυχιακές σπουδές Φυσιολογίας της Ασκησης και της Διατροφής, Γιώργος Μουλίνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή