Ζητούν αύξηση του πλαφόν ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις

Ζητούν αύξηση του πλαφόν ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθεώρηση του ετήσιου πλαφόν στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν από το υπουργείο Υγείας οι μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας. Δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για το όριο δαπάνης ανά νομό και ανά πάροχο για διαγνωστικές εξετάσεις, οι εκπρόσωποι των γιατρών μεγάλων νομών ζητούν αύξηση του πλαφόν, υποστηρίζοντας ότι στην κατανομή των ποσών δεν υπολογίσθηκαν οι μετακινήσεις ασθενών για εξειδικευμένες εξετάσεις. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για τον υπολογισμό του πλαφόν ελήφθησαν υπόψη ο πληθυσμός κάθε νομού και οι αιτηθείσες δαπάνες του 2013 για διαγνωστικές υπηρεσίες σε κάθε νομό.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτηρίζει το πλαφόν για τον Νομό Αττικής δυσανάλογο του πληθυσμού του και του μεγέθους του, ειδικά «εάν προστεθούν και οι ασθενείς που μεταβαίνουν στην Αττική από άλλους νομούς για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων» (το ετήσιο πλαφόν για την Αττική είναι 118,2 εκατ. ευρώ από τα 328 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις το 2014). Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών ζητεί αύξηση του πλαφόν για τον Νομό Αχαΐας κατά 15%-20%.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσα μέτρα απαιτούνται για την τήρηση των κλειστών προϋπολογισμών του οργανισμού. Οπως σημειώνεται, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013 έκλεισε χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα, ενώ σε ό,τι αφορά το 2014, η υπέρβαση των προϋπολογισθέντων εξόδων (6,768 δισεκατομμύρια ευρώ) σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα (6,395 δισ. ευρώ) υπερκαλύπτεται από τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού. Ωστόσο, αγκάθι αποτελούν οι μη αποδοθείσες εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία που ανέρχονταν τον Ιούλιο του 2014 σε 539.176.955 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή