Εγκριση για τον ΧΥΤΑ στην Ηλεία

Εγκριση για τον ΧΥΤΑ στην Ηλεία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από την υπογραφή της οριστικής σύμβασης με τον ιδιώτη που θα αναλάβει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων για όλη την Ηλεία βρίσκεται πλέον η πολιτεία. Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει το έργο. Το ζητούμενο τώρα είναι ποια μεταβατική λύση θα επιλέξουν οι δήμοι της Ηλείας για τους 10-12 μήνες που μεσολαβούν μέχρι την κατασκευή του ΧΥΤΑ, ώστε να κλείσουν το γρηγορότερο οι εναπομείνασες 5 χωματερές.

Η Ηλεία είναι ίσως το χειρότερο παράδειγμα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Επειτα από πολυετείς πιέσεις, ο αριθμός των παράνομων χωματερών έχει περιοριστεί, πέντε όμως εξακολουθούν να λειτουργούν: στα Βουρλιά και τη Δροσελή (Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης), στις Βαρκαριές (Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), στο Δάσος Θινών (Δήμος Πηνειού) και στην Αγία Παρασκευή (Δήμος Ζαχάρως). Επιπλέον 4 χωματερές έχουν κλείσει και πρέπει να ξεκινήσει η αποκατάστασή τους, καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι (κοινοτικοί) πόροι: στον Πολυπόταμο (Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας), στις Λίμνες (Δήμος Πύργου), στα Κονιδαίικα (δήμος Ηλιδας) και στους Αγίους Θεοδώρους (Δήμος Πηνειού). Χαρακτηριστικό είναι πως τα τελευταία έτη οι Αρχές «παίζουν κρυφτό» με κάποιους από τους δήμους, που επαναλειτουργούν κρυφά τις παράνομες χωματερές ή δημιουργούν νέες. Στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας επιτράπηκε να στέλνουν προσωρινά τα απορρίμματά τους στην Αθήνα (στον ΧΥΤΑ Φυλής).

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια λύση; Προ διετίας, η πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάθεση σε ιδιώτη της δημιουργίας και λειτουργίας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ). Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε την έγκριση των (τροποποιημένων) περιβαλλοντικών όρων του έργου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο του έργου. Περίπου 18 μήνες αργότερα θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα στην περιοχή Τριανταφυλλιάς. Υπενθυμίζεται ότι η ΣΔΙΤ της Ηλείας έχει προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ (17 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ).

Παράλληλα, με κοινοτικούς πόρους η πολιτεία κατασκευάζει από τον Μάρτιο τον ΧΥΤΑ στην ίδια περιοχή, ο οποίος θα ενσωματωθεί στις εγκαταστάσεις του ιδιώτη. Ο ΧΥΤΑ θα μπορούσε να δεχθεί όλα τα απορρίμματα της Ηλείας μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο, θα είναι έτοιμος όμως σε 10 μήνες. Τι θα γίνει σε αυτό το κρίσιμο διάστημα; Το ΥΠΕΚΑ έχει επανειλημμένως προτείνει διάφορες μεταβατικές λύσεις, όπως τον διαμοιρασμό των απορριμμάτων σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ της ευρύτερης περιοχής (λ.χ. Δυτική Αχαΐα, Ναύπακτος, Ξυλόκαστρο, Αγρίνιο). Ομως οι δημοτικές εκλογές πήγαν πίσω την όλη διαδικασία. Χαρακτηριστικό πάντως της ασυνεννοησίας που επικρατεί στην Ηλεία είναι ότι, αντί να υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) για όλο τον νομό, ο κάθε δήμος έχει ιδρύσει τον δικό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή