Το νομοσχέδιο για Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων αναμένει έγκριση

Το νομοσχέδιο για Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων αναμένει έγκριση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εισαγωγή του στην Ολομέλεια της Βουλής εκτιμάται ότι θα λάβει σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων.

Το σχέδιο νόμου, που έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των γιατρών-εργαζομένων στα νοσοκομεία, προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ-DRG’s), βάσει των οποίων αποζημιώνονται τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για υπηρεσίες που παρέχουν σε ασθενείς. Ειδικότερα, προβλέπει τη δημιουργία της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία θα αναλάβει να προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα και με βάση τα στοιχεία των μονάδων υγείας της χώρας, τεχνογνωσία που θα αγοράσει η Ελλάδα από την πλέον προηγμένη της Ευρώπης στον τομέα αυτό Γερμανία. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να «αγοράσει» την τεχνογνωσία των γερμανικών DRG’s. Υπενθυμίζεται ότι τα KEN –όπως μεταφράστηκαν στην Ελλάδα τα συστήματα των Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων (DRG)– είναι στην πράξη ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο, ανάλογα με τη διάγνωση, με το οποίο αποζημιώνονται τα νοσοκομεία για κάθε ιατρική και νοσηλευτική συνδρομή που παρέχουν στον ασθενή. Η εφαρμογή τους αποτελεί για τη χώρα μας μνημονιακή δέσμευση. Κατόπιν τούτου εισήχθησαν βεβιασμένα ως πρακτική στην Ελλάδα τέλος του 2011, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των νοσοκομείων και δεν έχουν επικαιροποιηθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Με βάση το νέο σύστημα αμοιβών νοσοκομείων, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές μονάδες υγείας έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν στην ΕΣΑΝ Α.Ε. αρχείο με τα στοιχεία των ασθενών και τα ιατρικά και διοικητικά δεδομένα από τον φάκελο νοσηλείας τους, όπως δεδομένα εισαγωγής, αιτία εισαγωγής, εξιτήριο κ.ά. Υποχρέωση αποστολής προς την ΕΣΑΝ Α.Ε. στοιχείων νοσηλείας για τους ασφαλισμένους του έχει ο ΕΟΠΥΥ και κάθε άλλο δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο. Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν για τον καθορισμό των DRG’s, ενώ σε μελλοντική φάση σε αυτά θα υπολογίζονται και οι αμοιβές προσωπικού.

Το σχέδιο νόμου, εφόσον «περάσει» από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς σε χθεσινή της ανακοίνωση καλεί τους γιατρούς και τους φορείς υγειονομικών σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει ειρωνικά το σύστημα που προωθεί το υπουργείο ως «ένα σημαντικό εργαλείο, έναν σταθμό στη μακρά πορεία περικοπής των κρατικών δαπανών για την υγεία, τη σταδιακή αποτίναξη της ευθύνης του κράτους για την υγεία του λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή