Νέο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση του εμπάργκο

Νέο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση του εμπάργκο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2015 για τα προγράμματα προώθησης προϊόντων που πλήττονται από τα ρωσικά αντίμετρα σε γεωργικές καλλιέργειες χωρών-μελών της Ε.Ε. Τα συγκεκριμένα προγράμματα αφορούν την προώθηση προϊόντων (όπως τα ροδάκινα) για δωρεάν κατανάλωση σε σχολεία, νοσοκομεία, δήμους και άλλες περιπτώσεις.

Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, πρόκειται για πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 60 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ετησίως στον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά αποτελούν αντικείμενο συγχρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, υπάρχει δυνατότητα μέχρι και διπλασιασμού του ποσού που τελικά θα διατεθεί. Αυτό σημαίνει πως το τελικό ποσό που θα διατεθεί για προγράμματα προώθησης μπορεί να φτάσει και τα 120 εκατ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα προγράμματα προώθησης, τα οποία μπορεί να ενισχυθούν, πρέπει να υποβληθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Καλώ με έμφαση τις γεωργικές οργανώσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία αυτή και να υποβάλουν φιλόδοξα προγράμματα προώθησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη κ. Ντατσιάν Τσιόλος.

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί έως και το 50% του κόστους των εν λόγω προγραμμάτων (μέχρι 60% για τα προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών από τα παιδιά), ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από τις επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν τα εν λόγω προγράμματα, ή και από τα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή θα δώσει προτεραιότητα σε προγράμματα για προϊόντα, τα οποία, διαφορετικά, θα μπορούσαν να έχουν εξαχθεί προς τη Ρωσία.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση συμπληρώνονται τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (33 εκατ. ευρώ) και τα άλλα ευπαθή οπωροκηπευτικά (125 εκατ. ευρώ) που έχουν ήδη εγκριθεί και την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και τα τυριά που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθούν εντός της εβδομάδας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, κατατάσσεται 11η μεταξύ των μελών της Ε.Ε. που επηρεάστηκαν από τη ρωσική απαγόρευση: οι συνολικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανέρχονται σε 158 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 114 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε προϊόντα που υπόκεινται σε ρωσικούς περιορισμούς. Ειδικά στον τομέα των φρούτων, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις αγορές της Ρωσίας ανέρχονται σε 108 εκατ. ευρώ και κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση πανευρωπαϊκά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή