Eυνοϊκές ρυθμίσεις για μοναστήρια

Eυνοϊκές ρυθμίσεις για μοναστήρια

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκές για μοναχούς και μοναστήρια φορολογικού περιεχομένου ρυθμίσεις εμπεριέχονται σε τροπολογία βουλευτών της Ν.Δ. που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Την τροπολογία, που έκανε αποδεκτή ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αφού κατατέθηκε σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, δεν καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, οι βουλευτές των οποίων δήλωσαν «παρών».

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εν λόγω τροπολογίας, καταρχήν απαλλάσσονται της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης οι συνταξιούχοι μοναχοί, αν «το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ». Πέραν τούτου, προβλέπεται η εξαίρεση της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων του εντύπου Ε9 από τις μονές, δεδομένου ότι έχουν ήδη απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, απαλλάσσονται οι μονές από την καταβολή τέλους χαρτοσήμου, καθώς και από την τήρηση των δηλώσεων απόδοσης του τέλους χαρτοσήμου που αποδίδεται στο Δημόσιο σε περίπτωση μίσθωσης ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους. Το εν λόγω τέλος θα αποδίδεται, πλέον, από τον μισθωτή.

Με άλλη παράγραφο της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται ότι «κατ’ εξαίρεση, τα πρόσωπα που παρέχουν πάσης φύσεως μισθωτή εργασία στην Ιερά Κοινότητα, τις Ιερές Μονές του Αγίου Ορους, υποχρεούνται τα ίδια στην απόδοση του οφειλόμενου φόρου», γεγονός το οποίο απαλλάσσει τις μονές «από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης του φόρου».

Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται ότι «κατ’ εξαίρεση, για πληρωμές που διενεργούνται από την Ιερά Κοινότητα», υπόχρεοι σε απόδοση του οφειλόμενου φόρου δεν είναι η Ιερά Κοινότητα, αλλά «οι λήπτες των πληρωμών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή