Κύριος μέτοχος με 51% το κράτος στην ΕΣΑΝ Α.Ε.

Κύριος μέτοχος με 51% το κράτος στην ΕΣΑΝ Α.Ε.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διασφαλίσει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Χθες, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει έναν μόνιμο μηχανισμό επικαιροποίησης-αντικατάστασης των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ ή DRG’s), βάσει των οποίων αποζημιώνονται τα νοσοκομεία για τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς.

Η βασική αλλαγή επί του αρχικού κειμένου του σ/ν αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΣΑΝ Α.Ε. –θα αναλάβει την τακτική έκδοση των DRG’s– και συγκεκριμένα διασφαλίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει τουλάχιστον το 51% των μετοχών της εταιρείας. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ και καλύπτεται ολόκληρο από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο μπορεί να μεταβιβάσει μετοχές σε αντιπροσωπευτικές ενώσεις ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών, σε ποσοστό έως 20% του συνόλου των μετοχών, και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς, σε ποσοστό έως 29%. Απαγορεύεται η περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών παρά μόνο προς το ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Βορίδης, με αφορμή τις αντιρρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την εταιρική μορφή της ΕΣΑΝ, απάντησε ότι αυτό γίνεται για να λειτουργεί η εταιρεία διακριτά από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες ότι το κράτος επιχειρεί να αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και την κριτική ότι θα χειροτερεύσουν οι υπηρεσίες υγείας. «Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Ολλανδία που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα έχουν καλύτερο ή χειρότερο σύστημα υγείας από την Ελλάδα;» αναρωτήθηκε. Στο πλευρό του κ. Βορίδη βρέθηκε χθες στη Βουλή και ο πρώην υπ. Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε το νέο σύστημα ως «εργαλείο για να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του ελληνικού κράτους, να επιβραβεύσουμε την αριστεία και να προωθήσουμε καινούργιες ιατρικές πρακτικές στο κόστος που πρέπει».

Ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν στους κόλπους τους όσους επιδεικνύουν τεκμηριωμένα παραβατική συμπεριφορά εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» για σοβαρές ενδείξεις καταχρηστικών χρεώσεων κλινικών εις βάρος του ΕΟΠΥΥ που έδωσε ο πρώτος έλεγχος των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών σε παραστατικά. Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών επισημαίνει ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση του ελέγχου στα τέλη Σεπτεμβρίου για να εξαχθούν τα ασφαλή συμπεράσματα. Οπως σημειώνει, το δεύτερο στάδιο ελέγχου που είναι σε εξέλιξη θα καταδείξει σε ποιες περιπτώσεις χρεώθηκαν διπλά ΚΕΝ, επανεισαγωγές ασθενών και παρατάσεις νοσηλείας απολύτως δικαιολογημένα και σε ποιες όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή