Τέλη Οκτωβρίου ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών

Τέλη Οκτωβρίου ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράταση του διαγωνισμού για το πιλοτικό έργο εγκατάστασης έξυπνων μετρητών αλλά και έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης, υποχρεώθηκε να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω ενστάσεων και προσφυγών που κατατέθηκαν επί της διαδικασίας του διαγωνισμού από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η ημερομηνία υποβολής προσφορών με βάση την προκήρυξη που βγήκε στον αέρα μέσα στον Ιούλιο έληγε στις 22 Σεπτεμβρίου και μετατέθηκε προς τα τέλη Οκτωβρίου. Η ακριβής ημερομηνία σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ θα προσδιοριστεί με τη δημοσίευση της συμπληρωματικής προκήρυξης μέσα στον Σεπτέμβριο. Για την αλλαγή της ημερομηνίας ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται τόσο τα σχετικά αιτήματα εταιρειών για παράτασή της, όσο και την ανάγκη διασαφήνισης σημείων της διακήρυξης, όπως αυτό προέκυψε από ερωτήματα αλλά και από προσφυγές που υποβλήθηκαν επί της διαδικασίας του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προσφυγές τους οι εταιρείες κάνουν λόγο για κενά ως προς το τεχνικό σκέλος και για απουσία τεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για φωτογραφικές διατάξεις.

Αν και τα επιχειρηματικά σχήματα για τη διεκδίκηση του έργου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί στην αγορά, συζητείται η συμμετοχή στον διαγωνισμό της Intrakat με υπεργολάβο την Ιntralot, του ΟΤΕ, της Ericsson, της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αλλά και κινεζικών εταιρειών. Κάθε σχήμα θα έχει μαζί του και κάποιον κατασκευαστή μετρητών. Με βάση παλαιότερες συμμαχίες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε συνεργασία με την Actaris, ενώ η Intrakat όταν το 2013 ανακηρύχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση μετρητών σε μεγάλους πελάτες συνεργάστηκε με εταιρεία από τη Σιγκαπούρη. Πολύ πιθανή θεωρείται η συνεργασία της Ericsson με τον όμιλο Landis+Gyr (L&G), η οποία λειτουργεί μία από τις μονάδες της στην Κόρινθο. Προ δεκαημέρου ανακοινώθηκε συνεργασία των Ericsson και L&G για την εγκατάσταση 700.000 μετρητών στη Φινλανδία.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 200.000 έξυπνων μετρητών σε κατοικίες και καταστήματα (170.000 υποχρεωτικά και 30.000 προαιρετικά). Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει τον «πιλότο» πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η μελέτη για την πλήρη αντικατάσταση των 7 εκατ. μετρητών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Το όλο πρόγραμμα προχωράει με καθυστέρηση, καθώς η κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να έχουν αντικαταστήσει το 80% των συμβατικών μετρητών με έξυπνους ψηφιακούς μέχρι το 2018. Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με διαφορετικές χρεώσεις, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τον καταναλωτή, οι «έξυπνοι» μετρητές θα αλλάξουν ριζικά τη μέχρι σήμερα σχέση του με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο θα ειδοποιείται για την κατανάλωση ρεύματος ή για προγραμματισμένες διακοπές, βλάβες καθώς και τυχόν παραβιάσεις μετρητή, ενώ μέσω του Διαδικτύου θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής του για διάστημα 24 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή