Πώς η Πυροσβεστική έσωσε το δασάκι μας

Πώς η Πυροσβεστική έσωσε το δασάκι μας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν λίγο μετά τις 7 μ.μ. του προηγούμενου Σαββάτου την ώρα που στα εξοχικά της Αγίας Μαρίνας Νέας Μάκρης το τραπέζι του φαγητού έχει μαζευτεί και οι οικογένειες απολαμβάνουν την ησυχία του απογεύματος που απλώνεται παντού. Οι δύο κρότοι που ακούστηκαν ξύπνησαν τη γειτονιά. Γρήγορα έγινε αντιληπτό περί τίνος επρόκειτο, αφού το πρώτο πεύκο στο παρακείμενο δασάκι λαμπάδιασε αμέσως. Σαν βολίδες, τα πυρωμένα κουκουνάρια εκτινάσσονταν προς κάθε κατεύθυνση σχηματίζοντας νέες μικρές εστίες.

Εντρομη η Ε.Γ. ήταν η πρώτη που κάλεσε το 199. «Δεν υπερβάλλω. Μέσα σε πέντε λεπτά είχαν φτάσει τα πρώτα μικρά οχήματα της Πυροσβεστικής και μέσα σε άλλα πέντε έφτασαν και τα μεγάλα πυροσβεστικά», διηγείται στην «Κ». «Η φωτιά έσβησε αμέσως, ενώ όλο το βράδυ ακούγαμε τα οχήματα που έκαναν περιπολία ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα. Σε όλους μας έκανε μεγάλη εντύπωση η ταχύτητα της ανταπόκρισης και ο γενικότερος επαγγελματισμός των πυροσβεστών. Να λέμε τα κακά, αλλά να λέμε και αυτά».

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι στις περιπτώσεις όπου η κρατική μηχανή λειτουργεί άρτια, οι υπεύθυνοι διατηρούν χαμηλό προφίλ. Εκδηλη ήταν η έκπληξη των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Μάκρης όταν καλέσαμε όχι για κάποιο παράπονο ή καταγγελία, αλλά για να ενημερώσουμε για τα «συγχαρητήρια» των κατοίκων Αγίας Μαρίνας και να ενημερωθούμε για το περιστατικό που είχε αίσιο τέλος (από τη φωτιά κάηκε περίπου ένα στρέμμα με 10 πεύκα). «Ο,τι μπορούμε κάνουμε», ήταν η απάντηση. «Βοηθά και η τύχη. Ηταν δύσκολη μέρα, Σάββατο, με πολύ αέρα», λέει στην «Κ» ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Μάκρης κ. Βικ. Μαρινάκης. (Αν και τα αίτια της πυρκαγιάς είναι μάλλον προφανή, δεν μπορούν να δοθούν περισσότερα στοιχεία για το συμβάν, αφού είναι σε εξέλιξη προανάκριση.) «Ευτυχώς προς το παρόν στην περιοχή μας είχαμε φέτος λίγες και μικρές φωτιές, βοήθησε και ο καιρός. Φυσικά, η αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου γίνεται 31 Οκτωβρίου, μη βιαζόμαστε. Η Αττική είναι μια δύσκολη περιοχή, ως γνωστόν. Εχουμε πολλές ώρες εργασίας, προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι, ψύχραιμοι και αποδοτικοί».

Η φετινή ήταν μυστήρια αντιπυρική περίοδος. Μολονότι ώς τις 31 Ιουλίου, περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, εκδηλώθηκαν αισθητά λιγότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι (3.803, μείωση 23,7%), σε αυτές αποτεφρώθηκαν τα ίδια περίπου στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων με το 2013. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του αντιστρατήγου – υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος ε.α. κ. Ανδ. Γκουρμπάτση, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα σημειώθηκαν λιγότερες πυρκαγιές οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το καλοκαίρι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, που δεν ευνοούσαν την εκδήλωση και εξάπλωσή τους (βροχές, υψηλή υγρασία, χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με απουσία ισχυρών ανέμων). Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει, παρατηρήθηκε αδικαιολόγητη για τις συγκεκριμένες συνθήκες συμπεριφορά εξάπλωσης των πυρκαγιών. Οι φετινές ήταν οι περισσότερο καταστροφικές πυρκαγιές από το 2008. Το 2008, η δριμύτητα των πυρκαγιών ήταν 34,6 καμμένα στρέμματα κατά μέσο όρο ανά πυρκαγιά, το 2009 19,3 καμμένα στρέμματα, το 2010 14,5 καμμένα στρέμματα, το 2011 23,5 καμμένα στρέμματα, το 2012 28,3, το 2013 27,3 και το 2014 ώς τώρα 36,1 καμμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο της φετινής περιόδου ήταν ότι υπήρξε εκδήλωση υπέρμετρα υψηλού αριθμού πυρκαγιών στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας εξαιτίας της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή