Νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη ζητά με υπόμνημα προς τον Αντ.Σαμαρά το ΤΕΕ

Νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη ζητά με υπόμνημα προς τον Αντ.Σαμαρά το ΤΕΕ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση εφαρμογή νέου μοντέλου χωρικής και οικονομικής ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη, «που θα βάλει τέλος στην περιθωριοποίησή της τα τελευταία 30 χρόνια και θα δημιουργήσει ένα brand name διεθνούς εμβέλειας για την πόλη», ζητά η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με το υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της 79ης Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ).

Παράλληλα, ζητά την προσωπική παρέμβασή του για τη δρομολόγηση σειράς ανακουφιστικών μέτρων για τους Έλληνες μηχανικούς, ιδίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό τους.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να επανακαθοριστεί το πλαίσιο ενός νέου οράματος για την πόλη.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει την ανάγκη ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό.

«Χρειάζεται να υιοθετήσουμε άλλες πρακτικές αξιοποίησης του μνημειακού πλούτου, των αναγνωρισμένων και προστατευόμενων περιοχών και της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, πρακτικές που οπωσδήποτε θα προβλέπουν την σύνδεσή τους. Διαφορετικά, ακόμη και το νέο μεγάλο εύρημα της Αμφίπολης, θα μείνει ένας χαρακτηρισμός στο χάρτη», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

Για τα ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου το ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει, μεταξύ άλλων, να δοθεί περίοδος χάριτος τριών έως πέντε ετών, κατά την οποία οι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα με το αν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Εναλλακτικά εισηγείται να μπορούν να πληρώνουν εισφορές μόνο του κλάδου υγείας. Ζητά ακόμη «να αρθεί άμεσα η επιβουλή κατά των περιουσιακών στοιχείων των μηχανικών που αδυνατούν να καλύψουν τις υπέρογκες» -όπως τις χαρακτηρίζει- "ασφαλιστικές απαιτήσεις" και να εφαρμοστεί η κυβερνητική δέσμευση για την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους συναδέλφους.

Ζητά ακόμη να δοθεί η δυνατότητα στο Τεχνικό Επιμελητήριο να προχωρήσει στην ίδρυση αυτοδιοίκητου ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης, αλλά και να γίνει μεταφορά δημόσιας περιουσίας ή δικαιωμάτων εκμετάλλευσής της στο ταμείο για τις οικονομικές απώλειες που υπέστη με το «κούρεμα» των ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή