«Λεωφόρος μεταναστών» το Αιγαίο

«Λεωφόρος μεταναστών» το Αιγαίο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση που αναμένεται να έχουν τις επόμενες ημέρες οι επικεφαλής της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής σχετικά με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, η ευρωπαϊκή ενίσχυση των υποδομών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για τη διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος που προκύπτει αλλά και το ενδεχόμενο να οριστεί ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος νέος Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης ήταν ανάμεσα στα θέματα στα οποία αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους.

Η ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης, κυρίως του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες, ήταν το κύριο θέμα που ανέπτυξε ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερη βοήθεια από πλευράς της Ε.Ε., όχι μόνο στο θέμα της ενίσχυσης του εξοπλισμού αλλά και στα τεράστια λειτουργικά έξοδα, τα οποία δεν μπορεί να επωμίζεται ο ελληνικός προϋπολογισμός. Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει 63 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των αναγκών, είπε. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός σχετικά με την αύξηση του προσφυγικού ρεύματος ήταν εντυπωσιακά, κυρίως όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι.

«Η ραγδαία αύξηση του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης δεν έχει να κάνει με την αύξηση της οικονομικής μετανάστευσης αλλά του προσφυγικού ρεύματος», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι στη γειτονική Τουρκία έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από ένα εκατ. πρόσφυγες που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στη χώρα τους, και αρκετοί από αυτούς ενδέχεται να επιχειρήσουν να έρθουν στην Ευρώπη σε περίπτωση που παραταθεί η εμπόλεμη κατάσταση. Επειτα από τη δημοσιοποίηση κάθε βίαιου γεγονότος στις συγκεκριμένες χώρες, οι πρόσφυγες αυξάνονται αμέσως. «Μόνο χθες (σ.σ.: προχθές) διεσώθησαν από τη θάλασσα 172 άνθρωποι. Παράλληλα, περισυνελέγησαν από την Τουρκία περίπου 105 άνθρωποι, τους οποίους εμείς εντοπίσαμε μέσα στα θαλάσσια ύδατα της Τουρκίας και ειδοποιήσαμε τις τουρκικές αρχές να τους περισυλλέξουν», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ραγδαία αύξηση της εισροής μεταναστών.

Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στα στελέχη του Λ.Σ. για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν, ενώ θεώρησε άδικη την κριτική που έχει δεχθεί το Λιμενικό για «απάνθρωπη συμπεριφορά» απέναντι σε μετανάστες. «Εχουμε κάνει μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με συντριπτική, θα έλεγα, σε ποσοστό 99%, επιτυχία», τόνισε, λέγοντας ότι οι λιμενικοί έχουν σώσει χιλιάδες ζωές ανθρώπων που κινδύνευσαν να πνιγούν. «Τη φετινή χρονιά από τη θάλασσα έχουν διασωθεί περίπου 6.500 άνθρωποι, σε σύνολο 15.500 ανθρώπων που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορά μας», τόνισε.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Οι ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονταν στην αίθουσα άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συγκεκριμένα στοιχεία. Το ζήτημα της συνεργασίας με την Τουρκία, μέσω της οποίας περνούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα μας, ήταν ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μέχρι τώρα μια καλή συνεργασία, τουλάχιστον στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης, η οποία, όμως, με την αύξηση της επιτήρησης θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο υπουργός, ο οποίος ωστόσο σε άλλο σημείο αναφέρθηκε σε προβλήματα όσον αφορά τη γειτονική χώρα, όπως, για παράδειγμα, η ιδιαίτερα επιεικής δικαστική αντιμετώπιση των δουλεμπόρων που συλλαμβάνονται στην Τουρκία, σε αντίθεση με τις πολύ σκληρές ποινές που εφαρμόζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός εκφράστηκε θερμά για το ενδεχόμενο να οριστεί ο Δημ. Αβραμόπουλος επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης, καθώς είναι καλό να καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση κάποιος από τον Νότο της Ευρώπης, που βιώνει έντονα το πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή