Με στικάκι αγοράζεις φρέσκο γάλα

Με στικάκι αγοράζεις φρέσκο γάλα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν φτάνει που έχασα τα κλειδιά του, έχασα και το στικάκι που μόλις είχα φορτώσει στο ΑΤΜ γάλακτος». Ο Κ.Σ. διηγείται με χιούμορ την περιπέτειά του, που του κόστισε κάτι παραπάνω, αφού στα κλειδιά του είχε περασμένο το στικάκι με τα χρήματα για την προμήθεια γάλακτος από τις αυτόματες μηχανές πώλησης γάλακτος που λειτουργούν σε 15 σημεία στη Λάρισα. Πρόκειται για μια καινοτομία του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα πιες», που, μέσω αυτόματων πωλητών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της πόλης, προμηθεύουν τους καταναλωτές 24 ώρες το 24ωρο με φρέσκο, παστεριωμένο, ποιοτικό αλλά και ντόπιο γάλα.

Ο «ΘΕΣγάλα πιες» συγκροτήθηκε στις αρχές του 2011 από περίπου 15 αγελαδοτρόφους από τη Θεσσαλία και την Πιερία, που ήθελαν να κερδίσουν καλύτερες τιμές αλλά και να γίνουν περισσότερο «επαγγελματίες» όσον αφορά τη συναλλαγή τους με τις βιομηχανίες γάλακτος. Πρώτο τους επίτευγμα, η υπογραφή γραπτών συμβολαίων με αυστηρές ρήτρες με τις γαλακτοβιομηχανίες. Πολλές συμφωνίες μεμονωμένων παραγωγών με τις βιομηχανίες γίνονται στο «μιλητό», με αποτέλεσμα οι όροι να είναι εκατέρωθεν «χαλαροί». Το πρώτο συμβόλαιο υπογράφηκε με τη Frieslandcampina (σ.σ.: επίσης συνεταιριστική, που εδώ στην Ελλάδα παρασκευάζει το Νουνού) και ακολούθησαν και άλλα με σχεδόν όλες τις γνωστές γαλακτοβιομηχανίες. Στα συμβόλαια, συνήθως διετούς ή τριετούς διάρκειας, καταγράφονται επακριβώς οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, όπως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, οι ακριβείς ημερομηνίες πληρωμής και εξόφλησης των παραγωγών, όπως και οι τιμές που θα λάβουν. Ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα πιες» αποδίδει στα μέλη του 0,45-0,50 ευρώ το λίτρο, τη στιγμή που η μέση τιμή για τους μεμονωμένους παραγωγούς κυμαίνεται μεταξύ 0,40-0,41 ευρώ το λίτρο.

«Οι συνεταιρισμοί δεν ωφελούν μόνο τους παραγωγούς αλλά και τις βιομηχανίες, γιατί έτσι συνεννοούνται με έναν και όχι με 100 άτομα, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το δικό τους λειτουργικό κόστος», λέει ο διευθυντής μάρκετινγκ του συνεταιρισμού Ανδρέας Χαρδαλούπας. Στον «ΘΕΣγάλα πιες» πραγματικά συμμετέχουν ως συνεταίροι 101 παραγωγοί, οι οποίοι εκπροσωπούν 56 φάρμες και παράγουν 130 τόνους ημερησίως, το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Στόχος βέβαια, εκτός από την παραγωγή ποιοτικού γάλακτος που να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, είναι και η μείωση του κόστους ώστε να ωφεληθούν οι παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές. «Ασφαλώς πετυχαίνουμε πολύ καλύτερες τιμές κάνοντας προμήθειες για 100 παραγωγούς απ’ ό,τι αν κάναμε για έναν», εξηγεί ο κ. Χαρδαλούπας. Εδώ και ενάμιση χρόνο ο συνεταιρισμός έχει συνδεθεί με τον αυτόνομο γεωργικό συνεταιρισμό «Θεσ-γη», από τον οποίο προμηθεύεται ζωοτροφές επίσης με συγκεκριμένα συμβόλαια. «Κάνουμε πράξη τη συμβολαιακή γεωργία και το κέρδος του μεσάζοντα μοιράζεται ανάμεσα στους δύο συνεταιρισμούς», λέει ο διευθυντής μάρκετινγκ. «Εχουμε υπολογίσει ότι έχουμε επιτύχει μείωση του κόστους της τάξης του 10-15%» συμπληρώνει.

Η ιδέα των αυτόματων πωλητών γάλακτος γεννήθηκε από πρακτικές χωρών του εξωτερικού, αλλά εφαρμόστηκε με μεγαλύτερο επαγγελματισμό. «Ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί στο εξωτερικό βάζουν στην πλατεία του χωριού έναν αυτόματο πωλητή. Στην Ιταλία είναι πιο εύκολο γιατί επιτρέπεται η πώληση νωπού γάλακτος, ενώ στην Ελλάδα όχι. Εμείς φτιάξαμε ένα επαγγελματικό σύστημα απευθείας πώλησης φθηνού ποιοτικού γάλακτος στον καταναλωτή», τονίζει ο κ. Χαρδαλούπας.

Από τους αυτόματους πωλητές μπορεί κανείς να προμηθευτεί γάλα είτε γεμίζοντας δικό του μπουκάλι είτε αγοράζοντας γυάλινο πολλαπλών χρήσεων (0,50 ευρώ) είτε πλαστικό μιας χρήσης (0,20 ευρώ). Ακόμα, μπορεί να πληρώσει με μετρητά ένα ευρώ το λίτρο αλλά μπορεί και να κερδίσει 10 λεπτά/λίτρο καταβάλλοντας το αντίτιμο με προπληρωμένο στικάκι το οποίο «γεμίζει» επίσης στους αυτόματους πωλητές. Επτά στους δέκα καταναλωτές προτιμούν να χρησιμοποιούν το στικάκι στις αγορές τους, σύμφωνα με έρευνα του συνεταιρισμού.

Ο «ΘΕΣγάλα πιες» είναι ανοιχτός σε νέα μέλη; «Τα μέλη μας πρέπει να πληρούν ορισμένα αυστηρά κριτήρια. Τα αρχικά μέλη κατέβαλαν συνεταιριστική μερίδα 1.000 ευρώ, αλλά από τότε έχουν γίνει πολλές επενδύσεις. Δεν θα ήταν δίκαιο ένας νέος συνεταίρος να καταβάλλει τα ίδια χρήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή