Επικίνδυνα σχολικά είδη και παιχνίδια

Επικίνδυνα σχολικά είδη και παιχνίδια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένα από τα σχολικά είδη που αναπτύσσονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων, περιμένοντας το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, είναι όχι μόνο περιττά και αδικαιολόγητα πανάκριβα, αλλά και επικίνδυνα! Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, προειδοποιώντας τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενώ πολλά μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια, αλλά σε εκείνη για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, για ενήλικες. Είναι σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια», τονίζουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου.

Πλήθος τα σχολικά είδη-παιχνίδια: στυλό που ανάβουν, τα οποία περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να καταπιεί το παιδί. Ενα σωρό προϊόντα με διάφορα αρώματα, τα οποία παράγονται από αμφίβολης ασφάλειας χημικά, τα οποία εισπνέει το παιδί. Είδη που μπορούν να κρεμαστούν στον λαιμό του παιδιού με κορδόνια και μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα. Στυλό, που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια κ.λπ., τα οποία περιέχουν υγρά αγνώστου προελεύσεως και συνεπειών, εάν το παιδί καταπιεί το υγρό. Σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες, οι οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις.

Συχνά αποσύρονται από την κυκλοφορία σχολικά είδη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Τα προϊόντα αυτά καταγράφονται στο σύστημα RAPEX (http://www.efpolis.gr/el/rapex.html.) «Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε συχνά το σύστημα αυτό, για να ενημερωνόμαστε για τα προϊόντα που αποσύρονται, ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά μας», λέει το ΚΕΠΚΑ. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν και τα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή νερό (π.χ. παγουράκια). Στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ υπάρχουν οι εταιρείες που έχουν τιμωρηθεί για μη ασφαλή προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή