Οι εστίες έντασης προβληματίζουν υπουργείο και ΑΕΙ

Οι εστίες έντασης προβληματίζουν υπουργείο και ΑΕΙ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δημιουργία εστιών που μπορεί να πυροδοτήσουν ένταση στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς ανησυχούν οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας και των κεντρικών πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, αριστερές φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν όχι μόνο για τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών, αλλά και για τη θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης για τους φοιτητές που τώρα διανύουν τα κανονικά εξάμηνα σπουδών, όπως προβλέπει ο νόμος 4009 του 2011. Χαρακτηριστικές είναι οι έως τώρα διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των τελετών παράδοσης-παραλαβής των νέων πρυτανικών αρχών, αλλά και η κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του ΕΜΠ από ομάδα φοιτητών. Βέβαια, έπειτα από συζητήσεις το προηγούμενο διήμερο και την παροχή διευκρινήσεων στους φοιτητές από τη νέα πρυτανική αρχή, αναμένεται ότι η ένταση θα αποκλιμακωθεί και τη Δευτέρα το κτίριο θα λειτουργήσει.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Σύνοδος Πρυτάνεων με τη νέα της σύνθεση (από τους 15 πρυτάνεις, οι 11 ανέλαβαν την 1η Σεπτεμβρίου) θα εξετάσει την πρόταση να δοθεί η ευκαιρία, μέσω των Οργανισμών των ΑΕΙ, σε όλους τους «αιωνίους» να δηλώσουν εάν επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους και κατόπιν να έχουν έως και μία διετία για να εξεταστούν με επιτυχία στα μαθήματά τους. Ανάλογη πρόθεση έχει δηλώσει ότι ο πρύτανης του Παν. Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ την πρόταση υιοθετούν πρυτάνεις και άλλων εμβληματικών ΑΕΙ, με στόχο να περιορίσουν τους κραδασμούς από το ζήτημα, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν άλλα οξύτατα προβλήματα.

Τα ΑΕΙ/ΤΕΙ πάντως θα πάρουν μια ανάσα, καθώς χθες δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την κατανομή των 12,5 εκατ. ευρώ, από τα λεγόμενα κλεμμένα που επεστράφησαν στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, προτείνεται να δοθούν 2 εκατ. ευρώ για δαπάνες θέρμανσης, 3 εκατ. για λειτουργικές δαπάνες, 2,5 εκατ. για σίτιση φοιτητών, 2 εκατ. για δαπάνες λειτουργίας και εφημεριών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο, 2 εκατ. για υλοποίηση προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης και 1 εκατ. για ανάγκες των ερευνητικών κέντρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή