Η Θεσσαλονίκη κινείται στον αστερισμό της Εκθεσης

Η Θεσσαλονίκη κινείται στον αστερισμό της Εκθεσης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οργανωτές περιμένουν περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, οι καταστηματάρχες τρίβουν τα χέρια τους και ταυτόχρονα τρέμουν στην ιδέα των επεισοδίων, το κέντρο άρχισε σιγά σιγά να κλείνει από χθες, ο Γιάννης Μπουτάρης φωνάζει ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», η πασαρέλα των πολιτικών ηγετών παίρνει φωτιά από σήμερα, οι συνδικαλιστές το καθιερωμένο ετήσιο βιολί τους, μολονότι είναι αμφίβολο αν τους ακούει πλέον κανείς, και οι φουσκωτοί της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ελευθερίας, όπου οι ναζί στην Κατοχή συγκέντρωναν και εξευτέλιζαν τους Εβραίους, θα διαδηλώνουν με κεντρικό σύνθημα «κάτω η χούντα του Σαμαρά» με τα «χέρια ψηλά» με τεντωμένες παλάμες.

Καλώς ορίσατε στη Θεσσαλονίκη της 79ης Διεθνούς Εκθεσης.

Θα περίμενε κανείς ότι, σε μια περίοδο κατά την οποία «όλα τριγύρω αλλάζουν», θα άλλαζε τούτες τις μέρες και η εικόνα της πόλης και δεν θα είχαμε το «επαναστατικό» σκηνικό και το βαρετό θέαμα των περασμένων χρόνων.

Φαίνεται όμως ότι «όλα τα ίδια μένουν», καταπώς θα ’λεγε και ο μακαρίτης Νίκος Παπάζογλου. Πλην ίσως τα των εντός των τειχών της ΔΕΘ, όπου οι επισκέπτες, αντί για τρακτέρ, αυτοκίνητα, κλιματιστικά και ηλιακούς θερμοσίφωνες, θα μπορούν να απολαύσουν μπόλικη δωρεάν σοκολάτα παραγόμενη εκείνη τη στιγμή από εργοστάσιο που θα λειτουργεί στον χώρο της Εκθεσης, ένα ταξίδι στα έγκατα του σύμπαντος στην αίθουσα του προσομοιωτή του CERN μέχρι και τα άσματα λαϊκών αοιδών με «βαριά ονόματα» – Σαββόπουλος, Ρουβάς, Πορτοκάλογλου, Πάολα, κατά κόσμον Παγώνα Καραμήτσιου, κ.ά.

Η πόλη κινείται ήδη στον αστερισμό της ΔΕΘ, τα ξενοδοχεία έχουν «φουλάρει» από τους 1.000 εκθέτες και τους συνεργάτες τους, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στα Λαδάδικα, τον Λευκό Πύργο, τη Βαλαωρίτου, την αγορά Μοδιάνο περιμένουν τους εκτός Θεσσαλονίκης και τους Βαλκάνιους επισκέπτες. «Η όλη κινητικότητα και τα μέχρι τώρα στοιχεία μας προϊδεάζουν για εισροή δεκάδων εκατ. ευρώ στην πόλη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Τάσος Τζήκας.

Φτάνει να κυλήσουν όλα ομαλά, γιατί από χθες ο αστυνομικός κλοιός στο κέντρο της πόλης άρχισε να σφίγγει και θα γίνει «τανάλια» σήμερα με την παρουσία του πρωθυπουργού το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και στο Βελλίδειο για την καθιερωμένη ομιλία και τις διαδηλώσεις που οργανώνουν το βράδυ, από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ μέχρι το ΠΑΜΕ, τους καθηγητές, τους ακτιβιστές από τις Σκουριές και τους χρυσαυγίτες.

Πολλοί Θεσσαλονικείς αναχώρησαν ήδη για τα εξοχικά τους στη Χαλκιδική και την Πιερία μέχρις ότου περάσει η «μπόρα του Σαββατοκύριακου». Από αύριο το μεσημέρι και αφού μιλήσει και φύγει ο κ. Βενιζέλος, οι πολίτες θα μπορούν να προσεγγίσουν χαλαρά τον χώρο της ΔΕΘ μέχρι την άλλη Παρασκευή, οπότε καταφθάνει ο κ. Τσίπρας, οπότε «φτου κι από την αρχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή