Στις κάλπες οι δικαστικοί

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ορίζοντα σημαντικές εισαγγελικές έρευνες και μεγάλες δίκες που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν τους επόμενους μήνες, το νέο δικαστικό έτος ξεκινά την επόμενη εβδομάδα με αλλαγές σε νευραλγικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας. Δικαστές και εισαγγελείς ψηφίζουν –με κάλπη– για τους νέους προϊσταμένους στα δικαστήρια της Αθήνας.

Με βάση τον νόμο για το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης, οι εκλογές για τους νέους προϊσταμένους σε Πρωτοδικείο και Εφετείο της Αθήνας αναμένεται να διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου. Πάνω από 400 δικαστές που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας θα κληθούν να ψηφίσουν εκείνους που θα διοικήσουν το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί και για την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, τη μεγαλύτερη Εισαγγελία της χώρας.

Οι θέσεις του προϊσταμένου τόσο στο Πρωτοδικείο Αθηνών όσο και στην Εισαγγελία είναι νευραλγικές για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαχείριση των αιτημάτων εκατομμυρίων πολιτών. Μάλιστα, η θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων αυτεπάγγελτης παρέμβασης, έχει αντικειμενικά ευρύτερη σημασία.

Για τη θέση του προϊσταμένου στο Πρωτοδικείο Αθηνών μετά την αποχώρηση έπειτα από ευδόκιμη υπηρεσία της κ. Μαρίας Τσάμη, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι δικαστές Γεράσιμος Βρυώνης και Σπύρος Γεωργουλέας. Ο δεύτερος, με θητεία δύο και πλέον ετών στους ανακριτές Διαφθοράς, έχει επιδείξει σημαντικότατο έργο σε μείζονος σημασίας υποθέσεις.

Για την Εισαγγελία της Αθήνας οι υποψηφιότητες είναι τρεις: του κ. Δημήτρη Ζημιανίτη, που ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας και έχει εκλεγεί από τους συναδέλφους του στη θέση του γ.γ. της Ενωσης Εισαγγελέων, ενώ έχει εργαστεί για χρόνια και στην Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Οι άλλοι δύο, ικανοί εισαγγελείς με προσφορά στην Εισαγγελία, είναι ο κ. Ηλίας Ζαγοραίος και Δημ. Γκύζης, που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπεύθυνος εισαγγελέας για θέματα περιβάλλοντος. Από την Εισαγγελία της Αθήνας αποχωρεί ύστερα από επιτυχημένη θητεία η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου, που διακρίθηκε για μετριοπάθεια και σύνεση.

Για την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, όπου ο προϊστάμενος, πέραν των άλλων σημαντικών αρμοδιοτήτων του, εποπτεύει γενικά των ανακρίσεων, για τη θέση του σημερινού προϊσταμένου Μανώλη Ρασιδάκη ενδιαφέρον να εκλεγεί έχει εκδηλώσει ο ικανός εισαγγελικός λειτουργός Παναγιώτης Καραγιάννης, που αποτελεί ουσιαστικά και τη μοναδική υποψηφιότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται στον εκλογικό στίβο να κατέλθει και η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί.

Ο  απερχόμενος  προϊστάμενος χειρίστηκε  επιτυχώς  σημαντικές υποθέσεις, με κυριότερη εκείνη των ανακρίσεων της Χρυσής Αυγής.

Τέλος. για τη θέση του προϊσταμένου του Εφετείου, όπου διεξάγονται σημαντικές ανακρίσεις και αναμένονται και οι σπουδαιότερες δίκες (και της Χρυσής Αυγής), μετά την αποχώρηση του Χάρη Μαχαίρα, η θητεία του οποίου υπήρξε επιτυχής, υποψηφιότητα έχει καταθέσει ο ικανότατος και εμπειρότατος δικαστής Δημήτρης Μόκας, που μέχρι πρότινος ήταν ανακριτής υπεύθυνος για θέματα τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή