Προσφορές από τα ιδιωτικά σχολεία

Προσφορές από τα ιδιωτικά σχολεία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκπτώσεις στα δίδακτρα, προσφορές υπηρεσιών, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά και… εξώδικα προς τους γονείς, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων αρχίζουν τη νέα σχολική χρονιά, η οποία, όπως διαφαίνεται, σε επίπεδο εγγραφών θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. «Μετά τη μεγάλη φυγή μαθητών την προηγούμενη τριετία, φέτος βλέπουμε μια σταθεροποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά σχολείο και περιοχή», δηλώνει στην «Κ» ιδιοκτήτης μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Αττικής. «Ο κλάδος έχει σταθεροποιηθεί. Η δυναμική των εγγραφών βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», τόνισε, από την πλευρά του, στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Μπάμπης Κυραϊλίδης. «Φέτος ίσως κάποιους να επηρεάζει το αβέβαιο τοπίο με τον ΕΝΦΙΑ, όμως γενικά μοιάζει να έχει υποχωρήσει ο φόβος των ακραίων πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων και των επιπτώσεών τους στα εισοδήματα των γονέων, που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε έτερος ιδιοκτήτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στα 1.012 ιδιωτικά σχολεία το σχολικό έτος 2013-2014 φοίτησαν 76.612 μαθητές, ενώ το 2012-2013 είχαν φοιτήσει 80.460 μαθητές. Κατεγράφη, δηλαδή, μείωση της τάξεως του 5%, η οποία προήλθε κυρίως από τη μείωση των μαθητών των ιδιωτικών λυκείων και, δευτερευόντως, των νηπιαγωγείων.

Ο τελικός αριθμός των φετινών εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία θα οριστικοποιηθεί λίγες ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, όμως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρή μείωση –κατά περίπου 2.000 μαθητές– και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά προερχόμενη κυρίως από τον μαθητικό πληθυσμό των ιδιωτικών λυκείων. «Οι γονείς που επιλέγουν ιδιωτικά σχολεία, έχουν αποφασίσει σε τι επίπεδο διδάκτρων θα κινηθούν και άρα δίνουν βάρος στην ποιότητα των υπηρεσιών», λέει σχολάρχης στην «Κ». Ομως, παρότι τα δίδακτρα είναι «παγωμένα» από το 2010 –κυμαίνονται από 1.200 (σε νηπιαγωγεία) ευρώ έως 12.000 με 13.000 ευρώ (σε γυμνάσια-λύκεια)– λόγω της οικονομικής κρίσης οι σχολάρχες έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις τους.

Αυτές είτε είναι ευθεία μείωση των διδάκτρων (π.χ. κατά 10% σε όλες τις τάξεις) είτε μεταφράζονται σε διάφορες προσφορές προς τους γονείς. Ενδεικτικά, η εφάπαξ καταβολή των διδάκτρων έχει «bonus» έκπτωση έως και 10%, ενώ αντίστοιχη έκπτωση γίνεται σε οικογένειες με πάνω από δύο παιδιά του στο ίδιο σχολείο. Παράλληλα, προσφέρονται δόσεις στην καταβολή των διδάκτρων, ευκολίες πληρωμών, ενώ γίνονται συμφωνίες με γονείς με διαπιστωμένο οικονομικό πρόβλημα (π.χ. άνεργοι). Ο στόχος των σχολαρχών είναι να περιορίσουν τις επισφάλειες λόγω της μη καταβολής των διδάκτρων, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη (έως και 30%), με περιπτώσεις γονέων να χρωστούν δίδακτρα εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των εξωδίκων, τα οποία αποστέλλουν οι ιδιοκτήτες στο τέλος της σχολικής χρονιάς σε κακοπληρωτές γονείς. Το επόμενο βήμα είναι η μη αποδοχή του μαθητή από το σχολείο.

Βεβαίως, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ οι προσφορές υπηρεσιών, όπως είναι η μεταφορά των μαθητών από και προς το σπίτι, η φύλαξή τους μετά την ολοκλήρωση του σχολικού προγράμματος και στις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα, η χορήγηση υποτροφιών και δωρεάν εκπαιδευτικών εκδρομών. Επίσης, οργανώνονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο σχολείο, πρακτική πιο διαδεδομένη κυρίως στα ιδιωτικά λύκεια, που επιδιώκουν να περιορίσουν το κύμα φυγής των μαθητών προς τα δημόσια λύκεια, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα δίδακτρα του σχολείου και του φροντιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή