Μεγάλο κόστος για τους γονείς

Μεγάλο κόστος για τους γονείς

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Το πρώτο κουδούνι των σχολείων θα ηχήσει και οι γονείς έχουν ήδη βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους, είτε αφορούν τις σχολικές ανάγκες, είτε τις πολυποίκιλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα γυρίσουν στο σπίτι με μία λίστα αγορών, από τετράδια και μολύβια, όργανα γεωμετρίας και είδη ζωγραφικής. Κι όμως τα συγκεκριμένα έξοδα είναι ένα πολύ μικρό μέρος των 2,791 δισ. ευρώ που δαπάνησαν το 2013 οι γονείς στην Ελλάδα για εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Αναπτυξιακής Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ). Συγκεκριμένα, για φροντιστήρια και ιδιαίτερα ελληνικών δόθηκαν 1.054.122.615 ευρώ, για ξένες γλώσσες 859.289.493 ευρώ, για σχολικές εκδρομές 42.802.305 ευρώ, για αγορές 438.553.959 ευρώ και για εξωσχολικές δραστηριότητες (ωδεία, γυμναστήρια κ.λπ.) 396.764.392 ευρώ. Μόνο δωρεάν, λοιπόν, δεν είναι η παιδεία. Η ελληνική οικογένεια να προσπαθεί να μη μειώσει τις δαπάνες για εκπαίδευση. Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, μόλις το 24% των μισθωτών «έκοψε» εκπαιδευτικές δαπάνες, όταν το 65% μείωσε τις αγορές ρούχων και το 33% των τροφίμων.

Τα έξοδα ανεβαίνουν ανάλογα με τη σχολική ηλικία. Στο δημοτικό η σχολική χρονιά ξεκινά με την προμήθεια της σχολικής τσάντας (συνήθως αλλάζει κάθε δύο ή τρία χρόνια) και των απαραίτητων ειδών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία κόστους, καθώς πολλά σχολικά συνοδεύονται με παιχνίδια, έχοντας εξωφρενικές τιμές. Ο πρώτος εξοπλισμός σε σχολικά είδη μπορεί να κοστίσει (χωρίς τσάντα) από 50 – 150 ευρώ, ενώ εάν ο γονιός παρασυρθεί από τη μόδα θα πληρώσει πολύ περισσότερα.

Οσες οικογένειες μπορούν, παρέχουν στο παιδί εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως τα φροντιστήρια ξένης γλώσσας. Οι πρώτες τάξεις (ένταξης) ξεκινούν και από 500 – 550 ευρώ το έτος, αλλά πολύ σύντομα ξεπερνούν τα 700 – 750 ευρώ. Κι αυτό παρότι τα τελευταία χρόνια τα δίδακτρα παρουσιάζουν πτώση 7,9%, επιστρέφοντας σε επίπεδα 2008. Συνολικά για φροντιστήρια ξένων γλωσσών το ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ υπολογίζει πως δαπανήθηκαν το 2013 για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία) 291,2 εκατομμύρια ευρώ. Και, τα φροντιστήρια για τα σχολικά μαθήματα ξεκινούν από το δημοτικό, με συνολικό κόστος 50,6 εκατ. ευρώ! Μία αθλητική δραστηριότητα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ.) απαιτεί κατά μέσο όρο 30 ευρώ τον μήνα, ενώ το κολυμβητήριο είναι συνήθως πιο ακριβό. Ανάλογο ή και υψηλότερο είναι το κόστος για πολιτιστικές δραστηριότητες, με τα ωδεία ή τα ιδιαίτερα μουσικών οργάνων να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως για ένα παιδί που σπουδάζει μία ξένη γλώσσα και έχει μία αθλητική και μία πολιτιστική δραστηριότητα απαιτούνται περίπου 130 – 150 ευρώ τον μήνα.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός στο γυμνάσιο και πολύ περισσότερο στο λύκειο κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στα φροντιστήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ πάνω από 960 εκατ. ευρώ «κατατέθηκαν» σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα επί των σχολικών μαθημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κι αυτό παρότι εκτιμάται πως υπάρχει μείωση των μέσων τιμών των φροντιστηριακών προγραμμάτων κατά 17,6% τα τελευταία δύο χρόνια. Στους Ενδεικτικούς Καταλόγους Διδάκτρων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής για την περυσινή χρονιά το ετήσιο κόστος είχε διαμορφωθεί ανά τάξη ως εξής: Α΄ Γυμνασίου 1.200 ευρώ, Β΄ Γυμνασίου 1.725 ευρώ, Γ΄ Γυμνασίου 1.800 ευρώ, Α΄ Λυκείου 2.550 ευρώ, Β΄ Λυκείου από 2.750 – 3.210 ευρώ και Γ΄ Λυκείου από 3.450 – 3.700, ανάλογα με την κατεύθυνση.

Επιπλέον αυτών άλλα 448,8 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών.