Και σύνταξη του ΙΚΑ μέσω αίτησης στα ΚΕΠ

Και σύνταξη του ΙΚΑ μέσω αίτησης στα ΚΕΠ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεχή αναβάθμιση των ΚΕΠ και στην αύξηση του αριθμού των υπηρεσιών που παρέχουν, προκειμένου σύντομα να αποτελούν το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών στην επαφή τους με το Δημόσιο, προβαίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ηδη η ηλεκτρονική διασύνδεση των ΚΕΠ με βάσεις δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης φαίνεται ότι έχει «λύσει» τα χέρια των πολιτών, επιτρέποντάς τους να εξοικονομούν χρόνο, αφού πλέον οι αιτήσεις γίνονται και διεκπεραιώνονται online.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα συνολικά 1.060 ΚΕΠ που λειτουργούν σε 325 δήμους της χώρας, τους τελευταίους πέντε μήνες 1.025.331 υποθέσεις πολιτών διεκπεραιώθηκαν μέσα σε δύο μόλις λεπτά.

Οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχονται -9 στους 10 αξιολογούν θετικά την εξυπηρέτησή τους από το προσωπικό των ΚΕΠ- ενώ συνεχώς προστίθενται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν δικαιολογητικά που απαιτούνται σε 473 διαδικασίες του δημόσιου τομέα. Για τις διαδικασίες αυτές, το ΚΕΠ αναζητεί ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά, οπότε δεν απαιτείται η προσκόμισή τους από τον πολίτη.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της λειτουργίας των ΚΕΠ, εντός του Οκτωβρίου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση σύνταξης ΙΚΑ και να πληροφορούνται για την πορεία εξέλιξης της αίτησής τους, ενώ σύντομα τα ΚΕΠ θα χορηγούν το σύνολο βεβαιώσεων του ΟΑΕΔ. Ιδιαίτερη μέριμνα, μάλιστα, υπάρχει και για τους Ελληνες κατοίκους του εξωτερικού καθώς προσεχώς θα μπορούν στα προξενεία να εξυπηρετούνται όπως θα εξυπηρετούνταν από κάποιο ΚΕΠ.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τους τελευταίους πέντε μήνες δόθηκαν 1.025.331 online πιστοποιητικά από τα ΚΕΠ. Εξ αυτών 778.003 αφορούσαν το Εθνικό Δημοτολόγιο, 58.309 ασφαλιστικά Ταμεία, 13.975 ηλεκτρονικό παράβολο, 2.544 το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ενώ 172.500 αφορούσαν τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πιο «δημοφιλείς» υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΕΠ τον τελευταίο χρόνο και μέχρι τον Αύγουστο του 2014 ήταν:

Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης (883.432), χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης (349.719), χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης (192.332), χορήγηση αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής ή δικαστικής χρήσης (86.450), χορήγηση βεβαίωσης τόκων δανείου για φορολογική χρήση (57.179), χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ (61.067), χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου (86.759), χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας (67.065), χορήγηση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών (59.822), χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (62.686), χορήγηση πιστοποιητικού περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης (54.833) και ανανέωση αδείας οδήγησης (36.165). Συνολικά, τον τελευταίο χρόνο έχουν διεκπεραιωθεί από τα ΚΕΠ 2.497.033 υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή