Απουσίαζε 1.005 ημέρες σε μία τετραετία

Απουσίαζε 1.005 ημέρες σε μία τετραετία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημόσιοι υπάλληλοι που απουσίαζαν από τις υπηρεσίες τους έως και 1.000 ημέρες συνολικά επί σειράν ετών, επίορκοι υπάλληλοι που υπεξαίρεσαν από τις υπηρεσίες και οικειοποιήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα, αλλά και υπάλληλοι που κατέθεσαν πλαστά πιστοποιητικά είναι στην πλειονότητά τους οι 562 επίορκοι οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από τις υπηρεσίες τους το α΄ οκτάμηνο του 2014.

Η επιτάχυνση εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων, αλλά και η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, βρίσκονται «ψηλά» στις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και, όπως καταδεικνύεται από τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία, οι συντονισμένες ενέργειες που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Το α΄ οκτάμηνο του 2014 απομακρύνθηκαν για πειθαρχικούς ή ποινικούς λόγους 562 υπάλληλοι, ενώ το 2012 και το 2013 είχαν απομακρυνθεί 351 υπάλληλοι. Οι έλεγχοι αλλά και η εκδίκαση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στους ελέγχους για τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών ή παραποιημένων τίτλων σπουδών. Από τα στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι ο κύριος όγκος των κατασκευασμένων ή πλαστογραφημένων τίτλων που έχουν εντοπιστεί αφορά τίτλους που χρησιμοποιήθηκαν για τον διορισμό ή την πρόσληψη υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις υπαλλήλων άλλων κατηγοριών που είχαν κατασκευάσει ή αλλοιώσει τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Το πρόβλημα των πλαστών δικαιολογητικών και των παράνομων προσλήψεων είναι υπαρκτό», δήλωσε ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. «Πλέον, όλοι γνωρίζουν ότι το πάρτι τελείωσε και η ώρα του λογαριασμού έφτασε», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αδικαιολόγητη απουσία

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, πέραν αυτών που συνελήφθησαν να κάνουν χρήση πλαστών ή παραποιημένων πιστοποιητικών, μεγάλος είναι και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας παρατεταμένης και αδικαιολόγητης απουσίας από την υπηρεσία τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου δήμου ο οποίος απουσίαζε 558 ημερολογιακές ημέρες το 2012 και το 2013, χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν και τελικώς, όπως απεδείχθη… είχε μετακομίσει στο εξωτερικό!

Ετερος υπάλληλος δήμου απουσίαζε αδικαιολόγητα 703 ημέρες από το 2011 έως το 2013, ενώ συνάδελφός του έφτασε να απουσιάζει συνοικά 1.005 ημέρες από το 2010 μέχρι το 2013. Σε μία άλλη περίπτωση, μάλιστα, υπάλληλος ο οποίος απουσίαζε για 504 ημέρες δεν μπήκε καν στον κόπο να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες προσπάθειες της υπηρεσίας του να τον «επαναπατρίσει», ενώ δεν εμφανίστηκε –διά ζώσης ή διά υπομνήματος– ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Πέραν των αδικαιολογήτως απόντων, πάντως, αρκετοί από τους επιόρκους που απομακρύνθηκαν εμπλέκονται εμμέσως ή ευθέως σε οικονομικές ατασθαλίες.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η περίπτωση υπαλλήλου δήμου ο οποίος, όντας ταμίας, μετέφερε μέσω e-banking στον προσωπικό του λογαριασμό 578.035,18 ευρώ. Αλλος υπάλληλος υπεξαίρεσε συνολικά σε διάστημα διετίας 126.608,27 ευρώ, ενώ πλαστογράφησε και διπλότυπα είσπραξης για πολιτογραφήσεις αλλοδαπών. Ετερος συνάδελφός του δημιούργησε ταμειακό έλλειμμα στον δήμο, ύψους 374.671,94 ευρώ και επιχείρησε να αλλοιώσει και να αποκρύψει τα σχετικά εντάλματα πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή