Τα παιδιά στην Ελλάδα συνήθως ακολουθούν την καριέρα των γονιών

Τα παιδιά στην Ελλάδα συνήθως ακολουθούν την καριέρα των γονιών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή είναι η δυνατότητα κοινωνικής ανόδου και αλλαγής επαγγέλματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τη διαγενεακή επαγγελματική κινητικότητα, που ανακοινώθηκε χθες και αφορά στοιχεία του 2011. Τα άτομα με πατέρα διευθυντικό στέλεχος καταλαμβάνουν ανάλογη θέση στην παραγωγή σε ποσοστό 16,4%, ενώ όσα έχουν πατέρα επαγγελματία γίνονται διευθυντικά στελέχη μόλις κατά 7,3%. Ατομα με πατέρα γεωργό, κτηνοτρόφο, δασοκόμο ή αλιέα μόνο κατά 5,7% γίνονται διευθυντικά στελέχη. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα παιδί διευθυντικού στελέχους έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνει διευθυντικό στέλεχος από ένα παιδί αγρότη και υπερδιπλάσιες από ένα παιδί επαγγελματία, δείχνοντας πως το ασανσέρ κοινωνικής ανόδου έχει… χαλάσει.

Στην Ελλάδα παραμένει ισχυρή η τάση το παιδί να ακολουθήσει το επάγγελμα των γονιών του. Σύμφωνα με την έρευνα, όταν ο πατέρας ήταν επαγγελματίας, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά (42,3%) ήταν επίσης το 2011 επαγγελματίας. Μη εργαζόμενοι ήταν το 16,4%, υπάλληλοι γραφείου το 10,6%, απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές το 8,3%, διευθυντικά στελέχη το 7,3%, τεχνολόγοι και συναφή επαγγέλματα το 7,3% κ.ο.κ.

Τα παιδιά των διευθυντικών στελεχών έγιναν κατά 18,5% υπάλληλοι γραφείου, κατά 16,4% επίσης διευθυντικά στελέχη ή επαγγελματίες. Στην παροχή υπηρεσιών και στις πωλήσεις εργαζόταν το 15,8%, ενώ τεχνολόγοι και συναφή επαγγέλματα το 9,3%. Δηλαδή πάνω από 75% εργάζονταν σε γραφείο.

Διαφορετική είναι η εικόνα για τα παιδιά των αγροτών. Απ’ αυτά το 18,4% έγιναν επίσης γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς (θα ήταν μεγαλύτερο το ποσοστό εάν δεν υπήρχε η εγκατάλειψη της υπαίθρου), 15% ήταν ειδικευμένοι τεχνίτες, 11,9% εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και στις πωλήσεις, 11,4% μη εργαζόμενοι, 9,5% ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες, 8,6% επαγγελματίες, 8% υπάλληλοι γραφείου, 6,1% χειριστές μηχανημάτων, 5,7% διευθυντικά στελέχη, 4,7% τεχνολόγοι και 0,6% στις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή