Ο Ρακιντζής θα κρίνει την επαναπρόσληψη ιατρού

Ο Ρακιντζής θα κρίνει την επαναπρόσληψη ιατρού

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής θα κρίνει τελικά αν ο πρώην διευθυντής της καρδιοαγγειοχειρουργικής κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου ορθώς επανατοποθετήθηκε στην κλινική του, ή το θέμα του δεν έπρεπε καν να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του κεντρικού πειθαρχικού συμβουλίου του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης θα στείλει στον κ. Ρακιντζή τη σχετική απόφαση μετά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπήρξαν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη νομιμότητα της διαδικασίας αποκατάστασης του συγκεκριμένου γιατρού.

Ετσι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε χθες (STAR) την απόφαση «εντελώς ακατανόητη», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος παρέπεμψε στον ομόφωνο τρόπο με τον οποίο ελήφθη. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Κ», στο όργανο που συζήτησε την αίτηση του συγκεκριμένου χειρουργού, δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους διεφώνησαν με τη δυνατότητα επανεξέτασης του αιτήματος, παραπέμποντας στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εκείνο, εκτός του ότι είχε κρίνει το 2011 με την υπ’ αριθμ. 2166 απόφασή του ότι ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος είχε κάνει χρήση πλαστής βεβαίωσης, σε άλλη απόφασή του είχε κρίνει ότι η απαλλαγή του πρέπει να έχει γίνει για ουσιαστικούς λόγους.

Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε ωστόσο απαλλαγή για λόγους παραγραφής του αδικήματος (η ελεγχόμενη χρήση πλαστής βεβαίωσης είχε γίνει το 2003). Η απόφαση του κεντρικού πειθαρχικού οργάνου του ΕΣΥ τον Μάιο αναφέρει λοιπόν επί λέξει σε ό,τι αφορά τη μειοψηφία: «…Κατά τη γνώμη της μειοψηφίας (ψήφοι 2)… δεν είναι παραδεκτή η αίτηση περί επαναλήψεως της πειθαρχικής δίκης…».

Στη συνέχεια, αφού απερρίφθη η άποψή τους, οι μειοψηφήσαντες δικαστές ψήφισαν υπέρ του παραδεκτού της προσφυγής για να διαμορφωθεί το «ομόφωνο» που επικαλείται ο κ. Γρηγοράκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής θα στηριχθεί στην προσφυγή του στο ΣτΕ σε αυτήν ακριβώς την άποψη της μειοψηφίας, καθώς έχει προκαλέσει εντύπωση σε νομικούς κύκλους που γνωρίζουν την απόφαση αυτολεξεί, ότι σε ένα σημείο της η απόφαση του ΣτΕ χαρακτηρίζεται απλά «δευτεροβάθμια πειθαρχική απόφαση».

Σημειώνεται ότι στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΣΥ συμμετείχε ως εκ της ιδιότητάς του ως διοικητής της 1η ΥΠΕ τότε, ο νυν γ.γ. του υπουργείου κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η ηγεσία πάντως του υπουργείου Υγείας, παρά την προς τα έξω προσπάθειά της να υπερασπισθεί την απόφαση, έχει τις δυσκολίες της με την αποδοχή της. Αυτό εκφράζει και η παραπομπή της στον κ. Ρακιντζή που πάντως με την προσφυγή του δεν μπορεί να ακυρώσει την επανατοποθέτηση του χειρουργού. Ο κ. Γρηγοράκος είπε χθες ότι «αν κάτι είναι λάθος θα διορθωθεί…».

Από την πλευρά του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ήδη επισημάνει με επιστολή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη στα τέλη Αυγούστου, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κεντρικού πειθαρχικού συμβουλίου του ΕΣΥ που καθυστερεί πολύ στην εκκαθάριση εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή