Οι Καρυάτιδες αποκαλύπτονται

Οι Καρυάτιδες αποκαλύπτονται

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη σύσκεψη που θα κρίνει τα επόμενα βήματα στον Τύμβο Καστά και κυρίως την προετοιμασία για την προσπέλαση του τρίτου και κατά πάσα πιθανότητα τελευταίου διαφραγματικού τοίχου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αμφίπολη.

Εν τω μεταξύ, συνέχεια των χιτώνων δύο Καρυατίδων, με τις εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις, ήρθαν στο φως χθες, κατά τη διάρκεια των εργασιών στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Μετά την αφαίρεση του πρώτου δόμου του τοίχου σφράγισης, τα μέλη της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας διαπίστωσαν ότι τα γλυπτά δεν στήριζαν το επιστύλιο με τους εσωτερικούς βραχίονές τους, καθώς δεν εντοπίστηκαν μεταλλικοί σύνδεσμοι ούτε ίχνη επεξεργασίας στην κάτω επιφάνεια του επιστυλίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Καρυάτιδες ανασήκωναν ελαφρά, με το χέρι της εξωτερικής πλευράς, τους χειριδωτούς – δηλαδή, με μανίκια– χιτώνες τους. Στον χώρο της ανασκαφής ανακαλύφθηκαν, επίσης, τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδος, τα οποία αποδόθηκαν στο γλυπτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η απομάκρυνση αμμωδών χωμάτων από το εσωτερικό του τάφου, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες. Μαρμάρινοι ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον ταφικό περίβολο, καλύπτουν τους δύο πλευρικούς τοίχους μέχρι το ύψος της οροφής.

Παράλληλα, προχώρησαν οι εργασίες για την αντιστήριξη και υποστύλωση του μνημείου στον χώρο πίσω από τα δύο αγάλματα, τη θόλο και τη μαρμάρινη πλάκα οροφής, ενώ ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της δυτικής Καρυάτιδος, μετά τη διαπίστωση μιας επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης, με τη χρήση δορυφορικών και επίγειων μεθόδων, του τμήματος του περιβόλου δεξιά και αριστερά της εισόδου, που αποκαλύφθηκε φέτος. Για την ασφάλεια του μνημείου και των εργαζομένων, στην κορυφή του λόφου Καστά έχει τοποθετηθεί αλεξικέραυνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή