ΕΟΠΥΥ: Οι δαπάνες εκτός προϋπολογισμού

ΕΟΠΥΥ: Οι δαπάνες εκτός προϋπολογισμού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» είναι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης κλειστού τύπου, ψυχιατρικές κλινικές, φυσιοθεραπείες και φάρμακο, καθώς αυτές κινήθηκαν εντελώς εκτός στόχων προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στη Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με το rebate (έκπτωση) και το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων) στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2014 τιμολογήθηκαν από τα διαγνωστικά εργαστήρια 336 εκατ. ευρώ με ετήσια «οροφή» τα 328 εκατ. ευρώ και από τις ιδιωτικές κλινικές 206 εκατ. ευρώ, όταν ο κλειστός προϋπολογισμός για όλο το έτος είναι 235 εκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά τις φυσιοθεραπείες, οι απαιτήσεις των παρόχων για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανέρχονται σε 41 εκατομμύρια ευρώ όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι 62 εκατ. ευρώ, για τα κέντρα αποκατάστασης κλειστού τύπου 47 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. ευρώ και για τις ψυχιατρικές κλινικές 39 εκατομμύρια ευρώ έναντι 45 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, εντός στόχων κινούνται οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για αγορά υπηρεσιών από προνοιακά ιδρύματα.

Οσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να «επιστρέψουν» στον ΕΟΠΥΥ με τον μηχανισμό clawback υπέρβαση ύψους 131.298.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν για όλο το έτος το clawback ήταν 152.473.000 ευρώ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι εφέτος ο κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Εχει καθοριστεί στα 2 δισ. ευρώ, έναντι 2,371 δισ. ευρώ το 2013. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι εταιρείες έκαναν επιπλέον «έκπτωση» στον ΕΟΠΥΥ (με τον μηχανισμό του rebate) 176,8 εκατομμύρια ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για εφέτος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ζητεί την αύξηση (μέσω εσωτερικής ανακατανομής των πόρων υγείας) της φαρμακευτικής δαπάνης του 2014 κατά 300 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι σε αυτήν πλέον υπολογίζεται και η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Ο Σύνδεσμος έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι ο φαρμακευτικός κλάδος, που καλείται να επιστρέψει πολλά εκατομμύρια στο κράτος μέσω rebate και clawback, δεν διαθέτει ανεξάντλητα αποθέματα υπομονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή