«Βραδιά του Ερευνητή», σε 9 πόλεις

«Βραδιά του Ερευνητή», σε 9 πόλεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «Βραδιά του Ερευνητή» είναι ένα φεστιβάλ για την επιστήμη και την έρευνα, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις ανά την Ευρώπη. Το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους, να πάρει μια γεύση από την καθημερινότητά τους και να έρθει κοντά στον κόσμο της επιστήμης. Η φετινή βραδιά διοργανώνεται σε εννέα πόλεις ανά την Ελλάδα, στις 26 του μηνός, όπου ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια θα ανοίξουν για το κοινό.

Στην Αθήνα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή, που πέρυσι πλημμύρισε από κόσμο, θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα εργαστήρια, έκθεση τεχνολογικών επιτευγμάτων, επίσκεψη στον πυρηνικό αντιδραστήρα και τον ιοντικό επιταχυντή κ.ά. Στο κεντρικό αμφιθέατρο, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν παραστάσεις και συζητήσεις για τρέχοντα ερευνητικά ζητήματα, ενώ θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το CERN και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι ερευνητές απ’ όλη την Ευρώπη και θα προβληθεί βίντεο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκδήλωση κινείται ανάμεσα στην ψυχαγωγία και την αναζήτηση, γι’ αυτό τόσο στον εξωτερικό χώρο του «Δημόκριτου» όσο και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες θα υπάρχουν πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα για μικρούς και μεγάλους, ένα κινητό πλανητάριο, τηλεσκόπια για παρατήρηση των άστρων και γωνιές συζήτησης με τους ερευνητές.

Οπως είναι φυσικό οι σταρ της βραδιάς δεν θα είναι τραγουδιστές ή ηθοποιοί, αλλά φυσικοί, βιολόγοι, χημικοί και άλλοι. Δεν θα διστάσουν όμως να ανεβούν στο πάλκο και να δείξουν τι κάνουν με τα μουσικά όργανα. Συναυλία λοιπόν θα δώσει η ροκ μπάντα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φορείς που φέτος ενώνουν τις δυνάμεις τους είναι το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά» κ.ά. Παράλληλες δράσεις διοργανώνουν ακόμα το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας.

Εκδηλώσεις

Στις 6 Σεπτεμβρίου στον Λόφο των Νυμφών το Εθνικό Αστεροσκοπείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, ενώ μόλις χθες μικροί και μεγάλοι πλημμύρισαν το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών για να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε επισκέψεις σε εργαστήρια, ομιλίες επιστημόνων, ανοιχτές συζητήσεις για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η ανοιχτή δημοσίευση και η σχέση επιστήμης και επιχειρηματικότητας κ.ά. Στις 19 του μηνός το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» διοργανώνει τον διαγωνισμό OPEN DATA CHALLENGE 2014 για ανάπτυξη πρωτότυπων εφαρμογών στον τομέα των ανοικτών δημόσιων δεδομένων. Οσοι ενδιαφέρονται καλούνται να συμμετάσχουν στα σεμινάρια της ημέρας και να καταθέσουν προτάσεις για την παραγωγή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας. Θα έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για την κατασκευή των εφαρμογών υπό τη στενή συνεργασία των ερευνητών. Η καλύτερη θα βραβευθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Τέλος, στις 19 Σεπτεμβρίου, ο δρ Αθ. Κωνσταντόπουλος, κορυφαίος χημικός, βραβευμένος με το Descartes το 2007, θα παρουσιάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ένα πρωτότυπο μουσικό δρώμενο με τίτλο The street value of science. Ολες οι πληροφορίες για το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.rengreece.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή