Παραποίηση πιστοποιητικού θανάτου

Παραποίηση πιστοποιητικού θανάτου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν κάποιος είναι πολύ καλός γνώστης του τρόπου λειτουργίας του «συστήματος», τότε μπορεί να ελιχθεί καταλλήλως βρίσκοντας λύσεις για να κοροϊδέψει το ίδιο το «σύστημα». Σε σημείο, μάλιστα, που μπορεί να εξοφλεί το στεγαστικό του δάνειο μέσω της σύνταξης του θανόντος πατέρα του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κόρη του δικαστικού που για να κρατήσει στα χαρτιά ζωντανό τον πατέρα της, αποφάσισε να του αλλάξει επώνυμο ώστε να μην ισχύει η ληξιαρχική πράξη θανάτου του και να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξής του.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε ποσό απάτη έναντι του Δημοσίου, καθώς συνολικά καταβλήθηκαν συντάξεις που ανήλθαν σε 300.153,36 ευρώ, ενώ η εν λόγω κυρία είχε συνδέσει τον τραπεζικό λογαριασμό όπου καταβαλλόταν η σύνταξη με την εξυπηρέτηση στεγαστικού της δανείου.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο δικαστικός απεβίωσε και η κόρη του αποφάσισε να αλλάξει το επώνυμό του αφαιρώντας ένα σύμφωνο. Ετσι, κατόρθωσε να ξεγελάσει το «σύστημα», αφού ο δικαιούχος του λογαριασμού ήταν άλλος του αποθανόντος πατέρα της. Οπότε η σύνταξη καταβαλλόταν κανονικά έως και τις 23 Μαΐου 2005. Τότε το κράτος είχε καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό το μεικτό ποσό των 5.055 ευρώ, το οποίο σε όρους καθαρών αποδοχών ανερχόταν σε 2.424 ευρώ.

Συνολικά, το ποσό που συγκεντρώθηκε στον λογαριασμό παρανόμως ήταν 300.153,36 ευρώ και όταν το Δημόσιο προχώρησε στην ανάκτησή του, βρήκε μόλις 16.973,11 ευρώ. Κατ’ επέκταση η κόρη του δικαστικού είχε «αξιοποιήσει» τα 283.180,25 ευρώ.

Η περίπτωση αυτή εντάσσεται σε εκείνες που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχει ανακτήσει τα κεφάλαια που υπήρχαν στον λογαριασμό και έχει «κυνηγήσει» τον κληρονόμο για να εισπράξει και τα υπόλοιπα.

Αλλες περιπτώσεις

Επίσης, στα ευρήματα περιπτώσεων με υπόνοια απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνονται και οι εξής περιπτώσεις:

• Ο δικαιούχος απεβίωσε το 1988, αλλά στο όνομά του γινόταν φορολογική δήλωση έως το 2010.

• «Αγαμη» θυγατέρα που, όμως, παντρεύτηκε το 1967, δήλωσε τον γάμο το 1992 στο ληξιαρχείο και δεν τον είχε δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία συντάξεων.

• Χήρα που παντρεύτηκε ξανά το 1972 δεν δήλωσε τον γάμο της και συνέχισε να εισπράττει τη σύνταξη του πρώτου της συζύγου που είχε αποβιώσει το 1969.

Και υπάλληλοι ΓΛΚ στο «κύκλωμα»

Από τη στιγμή που ξεπέρασαν τα όποια ηθικά διλήμματα μπορεί να είχαν, η διαδικασία ήταν πανεύκολη. Πρόκειται για τρεις υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που όντας στην πηγή, αποφάσισαν να την εκμεταλλευθούν και να «φουσκώσουν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εις βάρος των φορολογουμένων.

Ετσι, από το γραφείο τους εισήλθαν στο σύστημα που παρακολουθούσε την καταβολή των συντάξεων και αποφάσισαν να «ξαναζωντανέψουν» κάποιους αποθανόντες. Με τη διαφορά, όμως, ότι δεν ενέκριναν και πάλι την καταβολή της σύνταξής τους για τους ίδιους ή τους οικείους τους, αλλά για προσωπικό όφελός τους.

Συγκεκριμένα, δήλωσαν διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από εκείνους όπου αρχικά καταβάλλονταν οι συντάξεις και βέβαια στους νέους λογαριασμούς δικαιούχοι ήταν οι υπάλληλοι του ΓΛΚ. Με τον τρόπο αυτό οι υπάλληλοι κατάφεραν να εξασφαλίζουν ένα επιπλέον σεβαστό ποσό.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν εντάσσεται στα ευρήματα της απογραφής των συνταξιούχων, αλλά είναι ενδεικτική της απουσίας ελέγχου και των περιθωρίων για παρανομίες στο κομμάτι των συντάξεων. Μάλιστα, το ΓΛΚ έχει εντοπίσει από το 2012 τους τρεις συγκεκριμένους υπαλλήλους και έχει κινηθεί η δικαστική οδός από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή