Ερευνα του ΣΔΟΕ σε όλες τις υπηρεσίες του Καποδιστριακού

Ερευνα του ΣΔΟΕ σε όλες τις υπηρεσίες του Καποδιστριακού

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα για τη στήριξη των πανεπιστημίων της χώρας στέλνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει της έναρξης των μαθημάτων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τον Οκτώβριο. Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη νέα πρυτανική αρχή του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας -του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)-, καταδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπισθούν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΠΑ και ευρύτερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση: υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού, ασφυκτικές συνθήκες λόγω του αναμενόμενου κύματος μετεγγραφών στα κεντρικά ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή, πολύπλευρης σημασίας είναι δύο από τις πρώτες αποφάσεις του νέου πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεόδωρου Φορτσάκη.

Πρώτον, μετά τη συνάντηση με τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννη Τέντε, αποφασίστηκε να περάσει από… κόσκινο όλη η οικονομική δραστηριότητα των προηγούμενων χρόνων στο ίδρυμα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Δεύτερον, αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κίνα εκπρόσωπος του ΕΚΠΑ με στόχο την αναζήτηση χορηγών για λειτουργία επώνυμων εδρών στο ίδρυμα, με δεδομένο ότι η Κίνα θέλει να δώσει βάρος στη διδασκαλία των κινεζικών σπουδών. Παράλληλα, ο κ. Φορτσάκης έχει ζητήσει συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, στην οποία μετείχαν και οι πέντε αναπληρωτές πρυτάνεις, ετέθησαν τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΚΠΑ, το οποίο πλήττεται και από την απώλεια διοικητικών υπαλλήλων λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν γραμματείες σε κάποια τμήματα ΑΕΙ που έχουν μείνει με έναν υπάλληλο για να κάνει τις εγγραφές των πρωτοετών, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα ΑΕΙ (π.χ. στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας οι γραμματείες θα λειτουργήσουν και το Σαββατοκύριακο, 20 – 21 Σεπτεμβρίου, για τη διευκόλυνση των φοιτητών).

Ο κ. Φορτσάκης ζήτησε την επιστροφή στο ίδρυμα 257 διοικητικών υπαλλήλων, οι θέσεις των οποίων δεν προβλέπεται να καλυφθούν ούτε και μετά την τελευταία (τον Ιούνιο) υπουργική απόφαση για την επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων. Για το θέμα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός, έστω για τη μερική ικανοποίησή του, ενώ ο κ. Φορτσάκης θα συναντηθεί για το θέμα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο κ. Φορτσάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την έρευνα του ΣΔΟΕ που θα γίνει για τις χρηματικές κινήσεις και δραστηριότητες όλων των υπηρεσιών του ΑΕΙ, περιλαμβανομένων και των νοσοκομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των ελέγχων στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς τα διακινούμενα κεφάλαια για τη λειτουργία τους (π.χ. αγορά εξοπλισμού) είναι πολύ μεγάλα.

«Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την αύξηση της χρηματοδότησής μας» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Φορτσάκης, και πρόσθεσε ότι το ΕΚΠΑ θα προτείνει μέτρα ώστε να δημιουργηθεί το ευνοϊκό περιβάλλον για τους επιστήμονες και τους ερευνητές, σε μία προσπάθεια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να καταφέρουν να αυξήσουν τους πόρους τους και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά και με όρους λογοδοσίας και διαφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, το ΕΚΠΑ θα στοχεύσει να αναζητήσει χρηματοδότες για τη δημιουργία επώνυμων εδρών. Ηδη, αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κίνα ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕ, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας για συζητήσεις με Κινέζους για τη δημιουργία στο Τμήμα Ασιατικών Σπουδών επώνυμων εδρών, στις οποίες θα διδάσκονται η κινεζική γλώσσα, ιστορία, φιλοσοφία και πολιτισμός. Η λειτουργία μιας έδρας (απολαβές καθηγητή, προσωπικό) υπολογίζεται ότι αγγίζει τις 150.000 ευρώ ετησίως.

Σύγκλητος

Τέλος, εξελίξεις θα υπάρξουν και στο εσωτερικό της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Ο κ. Φορτσάκης ζήτησε από το Συμβούλιο να δεχθεί την υποψηφιότητα της Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα στη Φιλοσοφική Σχολή. Το Συμβούλιο είχε απορρίψει την υποψηφιότητα της κ. Καραμαλέγκου, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Φιλοσοφικής Σχολής. Η πρόταση Φορτσάκη θα κριθεί από

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή