Οι ομάδες κρούσης δρουν ανενόχλητες

Οι ομάδες κρούσης δρουν ανενόχλητες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περιπολίες» σε γειτονιές της πόλης, εκφοβισμός μεταναστών, ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί, βία. Λίγες ημέρες πριν από τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, φαίνεται ότι το εγκληματικό μοτίβο επαναλαμβάνεται. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όπως ακριβώς το διάστημα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2013 έτσι και σήμερα, ομάδες μαυροντυμένων ανδρών πραγματοποιούν «εφόδους» σε συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, σπέρνοντας τον τρόμο σε αλλοδαπούς πολίτες – και όχι μόνο. Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε πέρυσι, οι ομάδες κρούσης δεν φορούν διακριτικά της Χρυσής Αυγής, αλλά μαύρες μπλούζες.

Μόλις το προηγούμενο Σάββατο, στη Μάνδρα Αττικής, ομάδα περίπου 20 ατόμων έστησε ενέδρα και ξυλοκόπησε Ελληνα πολίτη αρμενικής καταγωγής. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου το οποίο ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Δυτικό Τομέα της Αττικής με την «Ελληνική Αυγή». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του θύματος, ο συγκεκριμένος άνδρας λειτουργούσε ως επικεφαλής της ομάδας. Αντίστοιχα, στις 6 Σεπτεμβρίου, έξι άνδρες που επέβαιναν σε μηχανές και φορούσαν επίσης μαύρα ρούχα, έχοντας μάλιστα ξυρισμένα κεφάλια, επιτέθηκαν σε δύο Σομαλούς μετανάστες έξω από το σπίτι τους επί της οδού Μιχαήλ Βόδα στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, από τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 57 περιστατικά ρατσιστικής βίας από τα συγκεκριμένα τάγματα εφόδου, με θύματα 70 μετανάστες (πρόκειται για τις υποθέσεις που έχουν φτάσει στην Αστυνομία). Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη των Γιατρών του Κόσμου, το φαινόμενο των ρατσιστικών επιθέσεων παρουσίασε ύφεση πριν από τις εκλογές, αλλά εντάθηκε αμέσως μετά, κυρίως σε λεκτικό επίπεδο. Η τελευταία καταγραφή περιστατικού σωματικής βίας από την οργάνωση ήταν την περασμένη άνοιξη. Ηταν το δεύτερο εντός του 2014. Και τα δύο περιστατικά αφορούσαν ομαδικές επιθέσεις από ελληνόφωνους άνδρες σε βάρος μεταναστών και συγκεκριμένα αιτουμένων άσυλο. Τα θύματα ήταν υπήκοοι Αφγανιστάν και Μπανγκλαντές. Ο πρώτος προχώρησε αμέσως σε καταγγελία στην Αστυνομία, ενώ ο δεύτερος δεν επιθυμούσε να προβεί σε επίσημη ενέργεια από τον φόβο της στοχοποίησης. Οπως τονίζουν πάντως οι αρμόδιοι των ΓτΚ, έπειτα από τις ενέργειες των ίδιων, αλλά και άλλων φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, οι Αρχές έχουν κινητοποιηθεί για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση των περιστατικών ρατσιστικής βίας. 

Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις δεν περιορίζονται στους μετανάστες, αλλά και σε ομοφυλόφιλους. Το 2013, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 166 περιστατικά με τουλάχιστον 320 θύματα, τα 143 από τα οποία αφορούσαν μετανάστες ή πρόσφυγες και τα υπόλοιπα 22, μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή