Η Αμφίπολη δοκιμάζεται στα όρια ενημέρωσης και παραπληροφόρησης

Η Αμφίπολη δοκιμάζεται στα όρια ενημέρωσης και παραπληροφόρησης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ενώ η επίπονη προσπάθεια για την αφαίρεση χώματος και την υποστύλωση του τρίτου θαλάμου συνεχίζεται, οι εικασίες σχετικά με την περίοδο κατασκευής του τάφου της Αμφίπολης –και ενίοτε σχετικά με την ταυτότητα του ενταφιασμένου– εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται, διχάζοντας την κοινή γνώμη. Ανεξαρτήτως του αν προέρχονται από έγκυρες πηγές ή όχι, όλες οι θεωρίες βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε μπλογκ και ιστοσελίδες, οι αναγνώστες των οποίων σπεύδουν να τις αναμεταδώσουν προσθέτοντας τις προσωπικές τους απόψεις.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα theamphipolistomb.com, που δημιούργησαν εθελοντικά ο μηχανικός πληροφορικής Γιώργος Εγγλέζος και ο Καναδός διακοσμητής εσωτερικών χώρων Byron Johnstad, έχει ήδη παρουσιαστεί σε διεθνή ΜΜΕ, όπως στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail και στο ισπανικό κανάλι ABC. Το όριο μεταξύ ενημέρωσης και παραπληροφόρησης αμβλύνεται ακόμα περισσότερο χάρη στις «πειραγμένες» φωτογραφίες του μνημείου, τα εκατοντάδες χιουμοριστικά σχόλια στο Twitter ή την πρόσφατη απόφαση γραφείου στοιχημάτων να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του την ερώτηση «ποιος ετάφη στον τύμβο;», καλώντας τους χρήστες της να στοιχηματίσουν στα ονόματα του Νεάρχου, της Ρωξάνης, του Αλεξάνδρου, αλλά και του… Μπιν Λάντεν.

Στη διάδοση αντικρουόμενων σεναρίων συμβάλλουν εν μέρει και οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στη «ζήτηση» των ΜΜΕ, σπεύδουν να αναπτύξουν δημόσια τις απόψεις τους. Πεπεισμένη πως ο Τύμβος Καστά χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη. «Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι’ αυτό», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο». Εξέφρασε, μάλιστα, την αγανάκτησή της «για συναδέλφους οι οποίοι χωρίς να ξέρουν ούτε την ανασκαφή ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά τηλεθέασης».

Διαφορετική είναι η άποψη της Ολγας Παλαγγιά, καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία σε δηλώσεις της υποστηρίζει πως ο τάφος κατασκευάστηκε πολύ αργότερα, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Εκτιμά, μάλιστα, ότι το μνημείο αποτελεί την τελευταία κατοικία ενός Ρωμαίου στρατηγού, ο οποίος ήταν μεταξύ των πεσόντων στη μάχη των Φιλίππων, βασίζοντας τα συμπεράσματά της στο γεγονός πως Καρυάτιδες δεν συναντώνται σε μακεδονικούς τάφους, ενώ αντίθετα αποτελούν συνήθη διάκοσμο σε ρωμαϊκά ταφικά μνημεία. Πάντως, τη θέση πως ο Τύμβος Καστά είναι μακεδονικός έχουν ενστερνιστεί, μεταξύ άλλων, η επίτιμη διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θόδωρος Μαυραγάννης.

Η έρευνα συνεχίζεται και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, μετά την αφαίρεση ακόμα δύο σειρών λίθων από τον δεύτερο τοίχο σφράγισης. Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη, εντός του τρίτου θαλάμου επικρατούν «συνθήκες σπηλαίου», γεγονός που δυσχεραίνει την πορεία της ανασκαφής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή