Διαφορετική εικόνα σε δήμους και υπουργεία

Διαφορετική εικόνα σε δήμους και υπουργεία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά αξιολόγησης του προσωπικού στους δήμους εξαιτίας της άρνησης των δημάρχων και οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν, ενώ καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, καθώς σε ποσοστό περίπου 70% τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων έχουν προχωρήσει στον επιμερισμό των ποσοστών.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαπίστωναν πρόοδο στη διαδικασία στο πεδίο της αρμοδιότητάς τους, δηλαδή της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ για το σκέλος που αφορά τους ΟΤΑ, επιβεβαίωναν στασιμότητα της αξιολόγησης και ως προς τις μελλοντικές κινήσεις παρέπεμπαν στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.

Τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν έντονων διαβουλεύσεων και αναταράξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσον αφορά κυρίως το θέμα της ποσόστωσης, ψηφίστηκε τελικώς τροπολογία που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο και στην οποία περιγράφεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αξιολόγηση. Στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μεταβατική και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με δυσμενείς συνέπειες στις απολαβές ή στην επαγγελματική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. «Οι εκθέσεις αξιολόγησης δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα και δεν θα επιφέρουν καμία άλλη δυσμενή έννομη συνέπεια μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους», αναφέρει η παράγραφος 4 της τροπολογίας. Ως προς την ποσόστωση, βάσει των προβλεπομένων στην τροπολογία, αυτή εξακολουθεί να ισχύει, ενώ επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα συνεχιστεί ακόμη κι αν εκείνοι δεν υποβάλουν εντός προθεσμίας την αυτοαξιολόγησή τους. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που υπάρξουν «απρόθυμοι» υπάλληλοι, τότε η διαδικασία δεν αναστέλλεται και τα στοιχεία των αξιολογουμένων, καθώς και η περίοδος αξιολόγησης, συμπληρώνονται από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού.

Διά της τροπολογίας, ορίστηκαν και οι προθεσμίες εντός των οποίων θα έπρεπε να διεξαχθεί η διαδικασία και όπως φαίνεται, για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων έχουν καταστρατηγηθεί. Ειδικότερα, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να έχει εκδοθεί η απόφαση επιμερισμού των ποσοστών. Εντός του επομένου 15νθημέρου, δηλαδή έως τις 15 Σεπτεμβρίου, θα έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν συντάξει την αυτοαξιολόγησή τους και εν συνεχεία εντός δεκαπέντε ημερών θα έπρεπε να έχουν συνταχθεί οι εισηγήσεις εφόσον απαιτούνται. Τέλος, εντός ενός μηνός από το πέρας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αυτοαξιολόγησης από τους αξιολογητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τροπολογία από τη διαδικασία εξαιρείται για λόγους εθνικής ασφαλείας και μείζονος δημοσίου συμφέροντος το προσωπικό της ΕΥΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή