Δικαστές και εισαγγελείς επιλέγουν τους προϊσταμένους

Δικαστές και εισαγγελείς επιλέγουν τους προϊσταμένους

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευραλγικής σημασίας θέσεις στη δικαστική ιεραρχία αναμένεται να στελεχωθούν από δικαστές και εισαγγελείς που θα προκύψουν από την εκλογική διαδικασία που διενεργείται αύριο Σάββατο σε δικαστήρια και εισαγγελίες της Αθήνας.

Σε μια συγκυρία όπου μεγάλες υποθέσεις είναι ώριμες προς εκδίκαση και άλλες κυοφορούνται σε ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία, η ανάδειξη νέων προϊσταμένων σε Πρωτοδικείο και Εφετείο της Αθήνας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με βάση τον νόμο για το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης (οι ίδιοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς ψηφίζουν για τους προϊσταμένους των δικαστικών υπηρεσιών) πάνω από 1.000 εισαγγελείς και δικαστές που υπηρετούν στην Αθήνα καλούνται αύριο να ψηφίσουν εκείνους που θα αναλάβουν την ευθύνη κρίσιμων θεμάτων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό δικαστικής κρίσης.

Τα προβλήματα, άλλωστε, της Δικαιοσύνης και η βραδύτητα με την οποία απονέμεται, αναζητούν λύσεις με τη συνδρομή και των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, προκειμένου οι πολίτες να εμπεδώσουν την αίσθηση ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί.

Σε αυτό το πλαίσιο των σύνθετων προβλημάτων και των σημαντικότατων εκκρεμοτήτων της Δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, τη μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία στη χώρα, ενδιαφέρον να αναδειχθούν ως προϊστάμενοι έχουν εκδηλώσει τρεις δικαστές.

Ο Γεράσιμος Βρυώνης που έχει υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις στο Πρωτοδικείο από το 2001 έως σήμερα, μεταξύ των οποίων και το 9ο ανακριτικό τμήμα, και ο Σπύρος Γεωργουλέας γνωστός από την επιτυχημένη του θητεία στους ειδικούς ανακριτές Διαφθοράς, όπου χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Επίσης ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Δημοσθένη Βλάχο, ο οποίος είχε αναπτύξει και συνδικαλιστική δράση στο πλαίσιο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Για τη θέση του προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, από τις σημαντικότερες στη δικαστική ιεραρχία, υποψηφιότητα θέτουν τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι θεωρούνται έμπειροι και ικανοί.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Ζημιανίτη, που διετέλεσε ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας με θητεία στη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Olaf (πανευρωπαϊκή υπηρεσία για την πάταξη της απάτης), ο Γιώργος Ζαγοραίος, που θεωρείται από τους εμπειρότερους εισαγγελείς και ο Δημ. Γκύζης που έχει διατελέσει και εισαγγελέας για θέματα περιβάλλοντος.

Για την Εισαγγελία Εφετών και για τη θέση του προϊσταμένου της, ο οποίος εκ του νόμου εποπτεύει όλες τις ανακρίσεις, υποψηφιότητα θέτει ο Παναγιώτης Καραγιάννης, εισαγγελικός λειτουργός γενικής αποδοχής από τους συναδέλφους του και η αρχαιότερη στην επετηρίδα Γεωργία Τσατάνη.

Για το Εφετείο, όπου εκκρεμούν προς εκδίκαση οι σημαντικότερες δίκες μεταξύ των οποίων και της Χρυσής Αυγής, υποψηφιότητα θέτει ο Δημήτριος Μόκας, δικαστικός με πείρα και επιτυχημένη θητεία ως ανακριτής σε θέματα τρομοκρατίας, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η πρόεδρος Εφετών Διονυσία Μπιτζούνη.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας αναμένονται αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή