Εδώλιο για 78 στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Εδώλιο για 78 στη δίκη της Χρυσής Αυγής

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 78 κατηγορουμένους έκλεισε η πολύμηνη ανάκριση για την εγκληματική δράση του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος και ο υπεύθυνος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, με αποκαλυπτικό υλικό από την έκνομη δράση της Χ.Α., βρίσκεται στα χέρια του έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού Ισίδωρου Ντογιάκου, που αναμένεται ώς το τέλος του μήνα να υποβάλει πρόταση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οργανωμένη επίθεση μελών και στελεχών της Χ.Α. κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, δεκάδες επιθέσεις κατά μεταναστών και ιδεολογικών αντιπάλων συνθέτουν το σκηνικό των αποκαλύψεων, ενώ από τη δικογραφία σκιαγραφείται πλήρως η ναζιστικού τύπου οργάνωση της Χρυσής Αυγής και η παραστρατιωτική της δράση.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, συνολικά 18 βουλευτές, από τους οποίους ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος έχει δηλώσει από καιρό ανεξάρτητος και ο Στάθης Μπούκουρας έχει κρατήσει διακριτές αποστάσεις από τη δράση και την ιδεολογία της οργάνωσης. Από το σύνολο των εμπλεκομένων βουλευτών, οκτώ είναι προφυλακισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι με διάφορους περιοριστικούς όρους, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κατ’ οίκον περιορισμό και απαγόρευση συμμετοχής σε συγκεντρώσεις του κόμματος και σε δηλώσεις εμπρηστικού τύπου.

Η τελευταία λέξη προ της δίκης για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής αναμένεται να διατυπωθεί από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, το οποίο θα αξιολογήσει το τεράστιο υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις ανακρίσεις δέκα και πλέον μηνών, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκδίκαση της υπόθεσης, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

Η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. θα είναι η πρώτη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για εγκλήματα ναζιστικού τύπου και ρατσιστικής προέλευσης, στη χώρα μας.

Τις αποκαλύψεις για τη δράση του σκληρού πυρήνα της Χ.Α. πυροδότησε πριν από ένα χρόνο η δολοφονία του Παύλου Φύσα στο Κερατσίνι, που οδήγησε τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια να αποστείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 32 υποθέσεις που αφορούσαν επιθέσεις και άλλες έκνομες ενέργειες με πρωταγωνιστές μέλη και στελέχη της Χ.Α.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη δρομολόγησε τις έρευνες που έφεραν στο φως την παραστρατιωτική δράση της οργάνωσης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης οργάνωσε τη στρατηγική των ερευνών ασκώντας δίωξη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δίδοντας παράλληλα εντολή για σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων στελεχών της Χ.Α.

Οι ανακρίσεις που ακολούθησαν, αρχικά από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Σπύρο Γεωργουλέα και στη συνέχεια από τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, έφεραν στο φως ντοκουμέντα για τη δράση της Χ.Α. σε όλη την επικράτεια.

Το ΣτΕ για χρηματοδότηση της Χ.Α.

Τον ισχυρισμό ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής δεν θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα από τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς λαμβάνει πάνω από 400.000 ευρώ από ιδιωτική χρηματοδότηση και 150.000 από βουλευτικές αποζημιώσεις, προέβαλαν οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της απόφασης για διακοπή της χρηματοδότησης του κόμματος, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αμφισβήτησαν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να κρίνει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Ως προς την ουσία της προσφυγής που έχει καταθέσει η Χ.Α. ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η σχετική απόφαση, το Δημόσιο υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί κόμμα, τα μέλη του οποίου κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες και έχουν προφυλακιστεί».

Στον αντίποδα, ο νομικός εκπρόσωπος της Χ.Α. υποστήριξε ότι πρόκειται για «κραυγαλέα αντισυνταγματική απόφαση», καθώς και για «φωτογραφική διάταξη» που έχει ως στόχο να στερήσει τα μέσα προκειμένου το κόμμα να διαχύσει τις θέσεις του στην κοινωνία. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ενέργειες που αποδίδονται στη Χ.Α. «αποτρόπαιες» και «εγκληματικές», ωστόσο είπε πως πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά που δεν είναι δυνατόν να αποδίδονται σε έναν ολόκληρο πολιτικό οργανισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή