Προχωρούν οι έρευνες στη λίστα Λαγκάρντ

Προχωρούν οι έρευνες στη λίστα Λαγκάρντ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η φοροδιαφυγή κατά τη δημιουργία του παρελθόντος πλούτου δείχνει την αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να συλλάβει τη φοροδιαφυγή στον τρέχοντα…» λένε οι διώκτες της φοροδιαφυγής. Στο ΣΔΟΕ, την οικονομική αστυνομία και τις αρμόδιες εισαγγελίες αρχίζουν σταδιακά να εκνευρίζονται με τη λιστο-λογία.

Στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσθηκαν στοιχεία, κατά την επίσκεψή του στη Χαμοστέρνας, σύμφωνα με τα οποία έχουν ελεγχθεί 500 από τους 2.062 λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ.

Οι λογαριασμοί αυτοί παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις με βάση εγχώριους λογαριασμούς, αλλά και με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος της προηγούμενης δεκαετίας.

O πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε δώσει εντολή να ανοιχθούν λογαριασμοί 12 ετών για τους δικαιούχους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, της λίστας. Οι διάδοχοι του κ. Πεπόνη αποφάσισαν την άνοιξη να «μοιράσουν» τους λογαριασμούς σε 35 ελεγκτές των εφοριών. Ωστόσο, ουδείς ελεγκτής είναι σε θέση να ελέγξει πάνω από 2 – 3 περιπτώσεις σε 4 – 5 μήνες και όταν του στέλνουν περισσότερες απλά δεν τις ελέγχει.

«Πρέπει να αφαιρέσω τις κινήσεις ανάμεσα σε λογαριασμούς τραπεζών του ίδιου προσώπου, τις προσόδους από το κατατεθειμένο κεφάλαιο για να καταλήξω συχνά στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές είναι της τάξης των 10-20.000 ευρώ τον χρόνο σε μία περίοδο που κάθε δύο χρόνια άλλαζε η νομοθεσία και μαζί της κρίσιμες παράμετροι της φορολογίας…» λέει στην «Κ» ένας ελεγκτής εφορίας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μία άλλη πηγή των υπηρεσιών του υπουργείου των Οικονομικών λέει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκλίσεις ήταν μηδενικές, καθώς οι δικαιούχοι ήταν σε θέση να δικαιολογήσουν τα εισοδήματά τους. Στο ΣΔΟΕ και τις εφορίες υπολογίζουν τις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσουν αποτελέσματα για τελειωμένους ελέγχους άλλων 20 προσώπων. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για 25 πρόσωπα και έχουν εισπραχθεί 12 εκατομμύρια ευρώ, αλλά πηγή με εικόνα των ερευνών επισημαίνει ότι ο ρυθμός αυτός των εισπράξεων ανά φορολογούμενο δεν πρόκειται να συνεχισθεί με την ίδια συχνότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε ότι ακόμα και αν φορολογηθούν τα 2 δισ. της λίστας με τον ανώτατο συντελεστή δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν πάνω από 800 εκατομμύρια. Πρόκειται για ένα ποσό – κλάσμα εκείνου που χάνεται από τον ανείσπρακτο ΦΠΑ από την τρέχουσα οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, «μόνο ο εισαγγελέας δικαιούται να λαμβάνει γνώση των στοιχείων της δικογραφίας και να ενημερώνεται οποτεδήποτε» και όχι οι διοικητικοί προϊστάμενοι των προανακριτικών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ. Παρακλήσεις των τελευταίων για ενημέρωση χαρακτηρίζονται από τον κ. Ντογιάκο παράνομες και κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους υπαλλήλους που γίνονται αποδέκτες τους.

Παρ’ όλα αυτά και οι εισαγγελικοί λειτουργοί που έχουν εμπλακεί με τη διερεύνηση των λιστών διαισθάνονται ότι η πίεση για αποτελέσματα είναι πριν απ’ όλα πολιτική. Γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει η σκέψη να ολοκληρωθούν οι έρευνες καταρχήν για το «κομμάτι» των επωνύμων της λίστας που υπάρχουν αποτελέσματα.

Ας σημειωθεί ότι σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη «συγκομιδή» λιστών, όπως η Γερμανία, μόλις το 20% των εσόδων προέρχεται από ελέγχους, 50% οφείλεται σε προσέλευση των φορολογουμένων προκειμένου να αποφύγουν ποινικές κυρώσεις και 30% σε φορολόγηση των εμπλεκόμενων τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή