Δύο ενεργά στρατόπεδα στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ

Δύο ενεργά στρατόπεδα στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή εμπλοκή, οι διαστάσεις της οποίας αγγίζουν και θέματα εθνικής άμυνας, καταγράφεται ξαφνικά στην εξέλιξη της διαδικασίας αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Οπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Λαμπρόπουλου σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ήδη οι χώροι στους οποίους βρίσκονται δύο ενεργά στρατόπεδα, στη Ρόδο και τη Θέρμη, έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και διατίθενται προς αξιοποίηση επενδυτών.

Το ζήτημα έχει θέσει, όπως ήταν φυσικό, σε πλήρη κινητοποίηση τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, με τον υφυπουργό Εθν. Αμυνας να δηλώνει πως ζητεί όχι μόνο την ανάκληση των αποφάσεων για τα δύο προαναφερόμενα στρατόπεδα, αλλά και την ακύρωση οποιουδήποτε άλλου ανάλογου σχεδιασμού τυχόν υπάρχει για άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα. «Το ΥΕΘΑ ζήτησε από το ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ φορέων του Δημοσίου και δη υπουργείων, να μεριμνήσει για τη διαγραφή των υπόψη ακινήτων από τον πίνακα. Προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων επισημάνθηκε ότι εφεξής θα πρέπει να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του ΥΕΘΑ στις περιπτώσεις μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο των ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), αλλά και των ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου τα οποία έχουν παραχωρηθεί για την κάλυψη αναγκών Εθνικής Αμυνας», τονίζει ο κ. Λαμπρόπουλος. Και προσθέτει με έμφαση: «Εφ’ όσον το υπ. Οικονομικών υλοποιήσει τα αναφερόμενα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον επί του εξεταζόμενου θέματος». Στα αξιοσημείωτα είναι, επίσης, ότι όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εθν. Αμυνας, «τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν ούτε και έχουν μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ για την παραχώρηση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα περί διαμαρτυρίας κατοίκων της Κέρκυρας εξαιτίας της πώλησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ εκεί εκτάσεως εντός της οποίας υπάρχει ναυτικό οχυρό, σε ανακοίνωσή του το Ταμείο, αφού αναφέρει ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει απόλυτη συμφωνία με το ΓΕΝ, προσθέτει: «Η συζήτηση για ανύπαρκτα θέματα αποπροσανατολίζει τον δημόσιο διάλογο και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις για τον ρόλο και τις αρχές λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή