Το εισόδημα, διαβατήριο για μετεγγραφές

Το εισόδημα, διαβατήριο για μετεγγραφές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την κατάργηση των ελεύθερων μετεγγραφών για τους πρωτοετείς τις επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς 2015-2016 αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για καθιέρωση μετεγγραφών με εισοδηματικά κριτήρια για τις κατηγορίες των εισακτέων που για το τρέχον έτος έχουν δικαίωμα ελεύθερης μετεγγραφής. Την ίδια στιγμή, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες μέτρα, με τα οποία προσδοκά να περιοριστεί το κύμα των μετεγγραφών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» (φύλλο Κυριακής 21/9). Μάλιστα, «θολώνει» το τοπίο για περαιτέρω «ψαλίδι» στους δικαιούχους μετεγγραφής καθώς ο κ. Λοβέρδος δεν απέκλεισε σε ακραίες περιπτώσεις υπερβολικού αριθμού μετεγγραφομένων σ’ ένα τμήμα, να επανεξεταστούν οι μετεγγραφές, ενώ είπε ότι έχει στοιχεία πως σε τμήμα της περιφέρειας το 80% των φοιτητών έκανε αίτηση. «Ενα τμήμα μπορεί να αντέξει επιπλέον 150, 200 φοιτητές. Εάν έλθουν 1.000; Αυτή είναι μία ακραία, λοιπόν, περίπτωση και θα εξετασθεί», δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», χωρίς να ορίσει τα κριτήρια.

Ειδικότερα, πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι από το 2015-2016 να καταργηθούν οι ελεύθερες μετεγγραφές και να καθιερωθούν μετεγγραφές για τις κατηγορίες δικαιούχων (παιδιά τρίτεκνων κ.λπ.) με εισοδηματικά κριτήρια και αφού προηγουμένως έχει ληφθεί η γνώμη κάθε τμήματος για τον αριθμό των μετεγγραφομένων που μπορεί να δεχθεί. Πάντως, η κατάργηση των ελεύθερων μετεγγραφών είναι πολιτική απόφαση και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι «υπολογίζω πως η κοινοβουλευτική δύναμη που στηρίζει τη ρύθμιση περί μετεγγραφών είναι πάνω από 285 βουλευτές».

Για φέτος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος χθες στη Βουλή, οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή ή τη Δευτέρα θα ορίζουν ως «φίλτρα» για τις ανεξέλεγκτες μετεγγραφές τα εξής:

• Οι μετεγγραφές θα γίνονται κοντά στον τόπο κατοικίας του αιτούντος και όχι όπου επιθυμεί. Και εύλογα μόνο στα αντίστοιχα τμήματα όπως πάντα.

• Εάν υπάρχουν αδέλφια που σπουδάζουν, η μετεγγραφή του πρωτοετούς θα γίνεται προς την πόλη που σπουδάζει ο μεγαλύτερος αδελφός του κι όχι στον τόπο κατοικίας των γονιών του.

• Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, εάν λειτουργούν ίδια τμήματα σε δύο ΑΕΙ, θα γίνει κατανομή των μετεγγραφόμενων φοιτητών στα τμήματα με βάση τον βαθμό πρόσβασής τους στα ΑΕΙ.

• Δεν θα πάρουν μετεγγραφή όσοι εισήχθησαν φέτος χωρίς εξετάσεις διεκδικώντας το 10% των θέσεων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Η προθεσμία για τις μετεγγραφές θα είναι πενθήμερη και θα ξεκινήσει στις 6/10, μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών την Παρασκευή 26/9. Θα δοθεί χρόνος στα τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ για την απάντηση των αιτημάτων.

Τέλος, για την εισαγωγή της Πληροφορικής στα εξεταζόμενα μαθήματα με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ από το 2016 ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «θεωρήσαμε πως είναι απαράδεκτο να έχει απαλειφθεί από τις πανελλήνιες εξετάσεις για όσους θέλουν να σπουδάσουν Πληροφορική. Δεν υποτιμάμε τη Χημεία, αλλά η επιστημολογική μας προσέγγιση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εξετάζεται το μάθημα αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή