Στη «Διαύγεια» τα στοιχεία δαπανών των ΜΚΟ

Στη «Διαύγεια» τα στοιχεία δαπανών των ΜΚΟ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» απολογιστικά στοιχεία δαπανών θα είναι εφ’ εξής, βάσει των προβλεπομένων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα «Ανοικτά Δεδομένα», όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα λοιπά σωματεία και ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση άνω των 3.000 ευρώ ετησίως. Παράλειψη δημοσίευσης των απαιτούμενων στοιχείων συνεπάγεται τον αποκλεισμό ΜΚΟ από μελλοντική κρατική επιχορήγηση.

Με γνώμονα τη διασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης –ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου– εισάγει για πρώτη φορά συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο λειτουργίας και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των μη κερδοσκοπικών φορέων. Ορίζοντας ως κατώτερο όριο τα 3.000 ευρώ, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στην «Κ», επιτυγχάνεται επί της ουσίας ο οικονομικός έλεγχος της πλειονότητα των ΜΚΟ, δεδομένου ότι ελάχιστες χρηματοδοτούνται με μικρότερα των 3.000 ευρώ ποσά ετησίως.

«Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιποί μη κερδοσκοπικοί φορείς που επιχορηγούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με ποσό άνω των 3.000 ευρώ συνολικά ετησίως δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος Διαύγεια απολογιστικά στοιχεία δαπανών όπου αναφέρονται τα νόμιμα παραστατικά που αφορούν στο ποσό της επιχορήγησης, με ιδιαίτερη αναφορά του εκδότη και του λήπτη του παραστατικού, καθώς και του αντικειμένου και του ύψους της συναλλαγής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη.

Οι κυρώσεις

Για τις μη συμμορφούμενες εταιρείες και τα ιδρύματα η «ποινή» θα είναι ο μελλοντικός αποκλεισμός από την κρατική επιχορήγηση. «Η παράλειψη της δημοσίευσης των ανωτέρω καταστάσεων συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους περαιτέρω επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς του προηγούμενου εδαφίου», προβλέπει η διάταξη.

Ολες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανάρτηση των στοιχείων από τις ΜΚΟ θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την υπουργική απόφαση θα καθορίζεται επίσης η διαδικασία πρόσβασης και καταχώρισης στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα της «Διαύγειας», καθώς και κάθε άλλη αναγκαία διαδικαστική και τεχνική λεπτομέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή