Από τα νομίσματα στα Μάρμαρα

Από τα νομίσματα στα Μάρμαρα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με υποδεχθήκατε με τον Υμνο της Χαράς και με ξεπροβοδίζετε με τον ύμνο της συνεργασίας και της υπευθυνότητας», ήταν τα πρώτα λόγια του Κώστα Τασούλα κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης των 80 αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στο Τορίνο της Ιταλίας.

Η ατμόσφαιρα στα μεγαλοπρεπή θερινά ανάκτορα του οίκου της Σαβοΐας ήταν περισσότερο από εγκάρδια, ενώ είχε προηγηθεί και η άτυπη σύνοδος των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υψηλός συμβολισμός της τελετής, παρουσία του Ιταλού υπουργού Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, έδωσε την ευκαιρία στον Ελληνα υπουργό Πολιτισμού να υπενθυμίσει το κορυφαίο θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε θέματα πολιτισμού. «Το κορυφαίο αίτημα, όχι μόνο εν ονόματι της Ελλάδος αλλά και εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», τόνισε ο κ. Κ. Τασούλας, «παραμένει η επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, του σημαντικότερου μνημείου του δυτικού πολιτισμού, και πως η Ελλάδα συνεχίζει αδιάκοπα αυτή τη διεκδίκηση».

Τα νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική (Ακανθος και Τορώνη).

Είχαν κατασχεθεί το 2008 στη Βενετία από τις ιταλικές διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και την επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής από ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, η οποία αφορά την επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή