Σε πραγματικό χρόνο η e-ανάρτηση προϋπολογισμού

Σε πραγματικό χρόνο η e-ανάρτηση προϋπολογισμού

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιστοσελίδα τους σε πραγματικό χρόνο θα πρέπει να αναρτούν τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, βάσει των προβλεπομένων στο νομοσχέδιο για τα «Ανοικτά δεδομένα» που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο -στο οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τα πλαστά πιστοποιητικά αλλά και τις ΜΚΟ- η εκτέλεση των προϋπολογισμών θα πρέπει να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του κάθε υπουργείου και οργανισμού σε πραγματικό χρόνο και να παρέχει αναλυτικές καταστάσεις για τα έσοδα και τα έξοδα.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου για την ελεύθερη διάθεση δεδομένων του Δημοσίου σε κάθε τρίτο φορέα, ενώ η ανάρτηση των δεδομένων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου από την ψήφιση του νόμου. Εφεξής, όλα τα δεδομένα του Δημοσίου θα είναι ελεύθερα προς διάθεση, με την επιφύλαξη αυτών που προστατεύονται από το ιδιωτικό απόρρητο, καθώς και όσα αναφέρονται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. «Η ανοικτή διάθεση των δημοσίων δεδομένων ενισχύει σημαντικά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στο Δημόσιο», δήλωσε ο υπουργός Κ. Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά της η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου επεσήμανε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί αποφασιστικό βήμα προς τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή